Πώς η Χαμάς δημιούργησε κρυφά ένα «μίνι στρατό» για να επιτεθεί στο Ισραήλ

Πώς η Χαμάς δημιούργησε κρυφά ένα «μίνι στρατό» για να επιτεθεί στο Ισραήλ

Η σημερινή οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με τη μικρή παλαιστινιακή ομάδα που ξεπήδησε από την πρώτη ιντιφάντα τη δεκαετία του 1980

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις που ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Γάζα με αποστολή να εξοντώσουν τη Χαμάς θα αντιμετωπίσουν έναν ικανό αντίπαλο που εκπαιδεύεται εδώ και χρόνια από ένα δίκτυο υποστήριξης που εκτείνεται από το Ιράν και φτάνει σε άλλες περιφερειακές οντότητες. 

Η θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ πριν από έξι ημέρες –πρωτοφανής σε σχεδιασμό και κλίμακα– ήταν μια επίδειξη της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει από τότε που κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007.

Η σημερινή οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με τη μικρή παλαιστινιακή ομάδα που ξεπήδησε από την πρώτη ιντιφάντα της δεκαετίας του 1980. 

«Η ανάγκη είναι μητέρα της εφεύρεσης», δήλωσε ο Αλί Μπαράκα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, προσθέτοντας ότι η ομάδα λαμβάνει εδώ και καιρό χρήματα και εκπαίδευση από το Ιράν. Οι δυσκολίες στην εισαγωγή όπλων σήμαινε ότι τα τελευταία εννέα χρόνια «αναπτύξαμε τις δικές μας δυνάμεις», πρόσθεσε. 

Στον πόλεμο της Γάζας το 2008, οι πύραυλοι της Χαμάς είχαν μέγιστο βεληνεκές 40 χιλιόμετρα, ενώ σήμερα έχουν βεληνεκές τα 230 χιλιόμετρα.

«Είναι ένας μίνι στρατός», δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Χαμάς. Η ομάδα διαθέτει μια στρατιωτική ακαδημία που εκπαιδεύει μια σειρά από ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Σήμερα διαθέτει 40.000 μαχητές. Αντίθετα, τη δεκαετία του 1990 η Χαμάς είχε λιγότερους από 10.000 άνδρες, σύμφωνα με τον ιστότοπο globalsecurity.org.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η οργάνωση έχει κατασκευάσει ένα δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα το οποίο εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, κυρίως όμως λειτουργεί ως καταφύγιο και ως «διάδρομος» όπλων. Η Χαμάς έχει αποκτήσει βόμβες, όλμους, ρουκέτες, αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Οι διευρυνόμενες δυνατότητες έχουν αποφέρει όλο και πιο θανατηφόρα πλήγματα για το Ισραήλ με την πάροδο των ετών. Κατά την εισβολή το 2008 έχασε εννέα στρατιώτες, ενώ το 2014 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 66.

Η Χαμάς, της οποίας το καταστατικό του 1988 επεδίωκε την καταστροφή του Ισραήλ, έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Καναδά, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία.

Οι ηγέτες της ομάδας είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Μέση Ανατολή σε χώρες όπως ο Λίβανος και το Κατάρ, αλλά η βάση εξουσίας της παραμένει η Γάζα. 

Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το χειρότερο πλήγμα στην άμυνα του Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια, η Χαμάς εκτόξευσε περισσότερες από 2.500 ρουκέτες. Οι μαχητές της με αλεξίπτωτα, μοτοσικλέτες και άλλα οχήματα έσπασαν τις ισραηλινές γραμμές άμυνας, διαλύοντας μικρές κοινότητες. Σκότωσαν πάνω από 1.300 ανθρώπους και πήραν δεκάδες ομήρους. 

Οι πηγές με τις οποίες μίλησε το Reuters δήλωσαν ότι ενώ το Ιράν εκπαίδευσε, εξόπλισε και χρηματοδότησε τη Χαμάς, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Τεχεράνη κατηύθυνε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Η απόφαση, η μηδενική ώρα, όλα αυτά ήταν στα χέρια της Χαμάς αλλά φυσικά η γενική συνεργασία, η εκπαίδευση και η προετοιμασία, όλα αυτά προήλθαν από το Ιράν», δήλωσε η πηγή.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Al Jazeera πέρυσι ότι η οργάνωσή του είχε λάβει στρατιωτική βοήθεια ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ιράν. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών από το 2020, το Ιράν παρέχει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παλαιστινιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι το Ιράν αύξησε σημαντικά τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς το περασμένο έτος από 100 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή