Πολωνία: Το exit poll «δείχνει» νίκη Ντόναλντ Τουσκ

Πολωνία: Το exit poll «δείχνει» νίκη Ντόναλντ Τουσκ

«Η Πολωνία νίκησε, η δημοκρατία νίκησε», δήλωσε από τη Βαρσοβία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρώα φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση φαίνεται πως εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, απέναντι στο λαϊκιστικό, εθνικιστικό Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) και την σύμμαχό του άκρα δεξιά, σύμφωνα με τα exit polls.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι το λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κερδίζει τις περισσότερες έδρες, μπορεί να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την τρίτη του θητεία στην εξουσία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, το PiS πρόκειται να κερδίσει το 36,8% των ψήφων, με την κεντρώα αντιπολίτευση να συγκεντρώνει το 31,6%.

Τα τρία κόμματα της κεντρώας αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός των Πολιτών του Ντόναλντ Τουσκ, οι Χριστιανοδημοκράτες του Τρίτου Δρόμου και η Αριστερά συγκεντρώνουν από κοινού 248 έδρες στην 460μελή βουλή, έναντι 212 εδρών για το PiS και την Συνομοσπονδία (άκρα δεξιά).

Σύμφωνα με το Reuters, η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας ήταν πιθανότατα η υψηλότερη από την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

Πολωνία: Το exit poll «δείχνει» νίκη Ντόναλντ Τουσκ-1
AP Photo/Petr David Josek

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Σίλβεστερ Μαρτσίνιακ, σε συνέντευξη Τύπου, «η συμμετοχή είναι πιθανώς η υψηλότερη στην ιστορία της Τρίτης Δημοκρατίας». Σύμφωνα με το exit poll η συμμετοχή ανήλθε σε 72,9%.

Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τουσκ εμφανίστηκαν «ξαφνιασμένοι» από το exit poll, το οποίο επιβεβαίωσε τις ελπίδες τους, όταν είδαν ότι η προσέλευση ήταν υψηλότερη από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Πολωνία: Το exit poll «δείχνει» νίκη Ντόναλντ Τουσκ-2
AP Photo/Michal Dyjuk

«Είμαι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος στη γη», δήλωσε εν μέσω επευφημιών από τη Βαρσοβία ο Ντόναλντ Τουσκ. «Η Πολωνία νίκησε, η δημοκρατία νίκησε, τους διώξαμε από την εξουσία (…) είναι το τέλος της κακής περιόδου, είναι το τέλος της κυριαρχίας του PiS», δήλωσε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες.

Χαρακτήρισε δε την ψηφοφορία ως την πιο σημαντική από την πτώση του κομμουνισμού και ζωτικής σημασίας για το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Πολωνία χωρίζεται σε 41 περιφέρειες και έχει σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης για το κοινοβούλιο της, με βάση τις λίστες των κομμάτων. Οι ψήφοι των ομογενών μετρούν στην περιφέρεια της Βαρσοβίας.

Πέντε κόμματα φαίνεται ότι θα περάσουν το όριο του 5% και θα εισέλθουν στο Sejm των 460 εδρών ή στο κοινοβούλιο. Οι Πολωνοί ψήφισαν επίσης για την Ανω Βουλή, τη Γερουσία.

«Θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση εάν μας ανατεθεί»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραουιέτσκι δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν τους ανατεθεί αυτό το καθήκον.

«Εάν ο πρόεδρος αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον υποψήφιο του νικητήριου κόμματος, θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ματέους Μοραουιέτσκι στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVP Info.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT