Γιατί η Γάζα θυμίζει στους Αμερικανούς τη Φαλούτζα του Ιράκ

Γιατί η Γάζα θυμίζει στους Αμερικανούς τη Φαλούτζα του Ιράκ

Ο απόστρατος στρατηγός Φρανκ Μακένζι προέβλεψε ότι η κατάσταση θα «διαρκέσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» με τους Ισραηλινούς να μπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα μέσα σε κατοικημένες περιοχές

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες που προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν θύλακα γεμάτο με πυκνοκατοικημένα κτίρια, νάρκες και σήραγγες, ενώ θα στοχεύουν μαχητές της Χαμάς που αναμειγνύονται μεταξύ των αμάχων, μια κατάσταση που θα μπορούσε «εύκολα να ξεφύγει», αναφέρουν αναλυτές στην Washington Post.

Η επικείμενη επιχείρηση θεωρείται ως η σημαντικότερη των τελευταίων ετών για τις Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας (IDF) καθώς θα αντιμετωπίσουν την οργάνωση που ευθύνεται για την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι και απήχθησαν δεκάδες. 

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι σε ολόκληρη την περιοχή προετοιμάζονται για μια επίθεση που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες και να προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και την καταστροφή οικοδομικών τετραγώνων. Την Κυριακή, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη των μαχών.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει λουτρό αίματος», δήλωσε ο Κένεθ “Φρανκ” Μακένζι Τζούνιορ, στρατηγός εν αποστρατεία του Σώματος Πεζοναυτών, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ μέχρι πέρυσι. Προέβλεψε ότι η κατάσταση θα «διαρκέσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», με τους Ισραηλινούς να μπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Οι IDF έχουν ωστόσο εμπειρία από επιχειρήσεις στη Γάζα, έναν θύλακα 140 τετραγωνικών μιλίων στη νοτιοδυτική γωνία του Ισραήλ που συνορεύει με τη Μεσόγειο Θάλασσα και την Αίγυπτο. 

Ο Τζίαν Τζεντίλε, απόστρατος συνταγματάρχης και στρατιωτικός ιστορικός της Rand Corp., δήλωσε ότι το Ισραήλ θα έρθει αντιμέτωπο με προκλήσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν στη Φαλούτζα τον Νοέμβριο του 2004. Ωστόσο, εκείνη η πόλη των 250.000 κατοίκων ήταν απομονωμένη σε μια έρημο και οι περισσότεροι πολίτες έφυγαν πριν αρχίσει η αμερικανική επίθεση. Στη δεύτερη μάχη της Φαλούτζα, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Σε διάρκεια έξι εβδομάδων τα μισά σπίτια της πόλης είχαν κατεδαφισθεί και οι νεκροί ανέρχονταν σε αρκετές χιλιάδες.

Ο Μπρους Χόφμαν, ειδικός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, είπε ότι οι προκλήσεις που θα βρουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα θα είναι «εκθετικά μεγαλύτερες» από αυτές που αντιμετώπισαν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Φαλούτζα. Οι αξιωματούχοι της Χαμάς έκαναν πολυετή προετοιμασία και σχεδιασμό για την επίθεσή τους στο Ισραήλ και πιθανόν περιμένουν τη χερσαία εισβολή. Σύμφωνα με τον Χοφμαν, είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση μιας ασύμμετρης απειλής. Ανέφερε όμως ως επιτυχές παράδειγμα την εκστρατεία που διεξήχθη κατά των Ταμίλ, μιας οργάνωσης που επί δεκαετίες εξαπέλυε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αξιωματούχων και πολιτών στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Τελικά εξαλείφθηκε το 2009, ύστερα από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η τότε κυβέρνηση της Σρι Λάνκα. 

Ο Μικ Μάρλορι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Lobo, δήλωσε ότι οι IDF διαθέτουν καλύτερα όπλα και εξοπλισμό από εκείνα της Χαμάς. Αναγνώρισε ωστόσο ότι η Χαμάς έχει «γίνει πολύ αποτελεσματική» στο αντάρτικο της πόλης. «Προκειμένου να καθαρίσουν τα κτίρια, τα υπόγεια και το εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων, θα πρέπει να κατεβάσουν το πεζικό τους και ουσιαστικά να πολεμήσουν στρατιώτης με στρατιώτη και τετράγωνο με τετράγωνο», δήλωσε.

Σε μια αξιολόγηση της τελευταίας χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, το 2014, μια ειδική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από αρκετούς απόστρατους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η Χαμάς επεδίωκε να προκαλέσει «παράπλευρες απώλειες» –θανάτους αμάχων– και στη συνέχεια να διαστρεβλώσει τα γεγονότα «για να υπονομεύσει τη διεθνή νομιμότητα του Ισραήλ».

Αλλά η πρόσφατη ρητορική του Ισραήλ αυξάνει την πιθανότητα μαζικών δολοφονιών κατά την επίγεια επίθεση, δήλωσε ο Γιουσέφ Μουνάγιερ, ανώτερος συνεργάτης του Αραβικού Κέντρου της Ουάσιγκτον. Η ισραηλινή επιχείρηση, είπε, θα μπορούσε να φέρει όχι μόνο καταστροφή στη Γάζα, αλλά να εξελιχθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση που θα παγιδεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι δύσκολο να δούμε πώς οι άλλοι παίκτες δεν θα εμπλακούν. Και τότε θα ξεσπάσει η κόλαση», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Χαμάς θα καλωσόριζε άλλες μαχητικές ομάδες και αραβικές χώρες να συμμετάσχουν στον αγώνα. «Κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ελέγξουμε τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις», είπε.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT