Επιστρέφουν στην Ουκρανία μέσω Κατάρ παιδιά που απήχθησαν από Ρώσους

Επιστρέφουν στην Ουκρανία μέσω Κατάρ παιδιά που απήχθησαν από Ρώσους

Οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε χιλιάδες παιδιά που μεταφέρθηκαν με την βία στη Ρωσία, ορισμένα εκ των οποίων υιοθετήθηκαν από οικογένειες.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κατάρ μεσολάβησε για την επανένωση τεσσάρων παιδιών με τις οικογένειές τους στην Ουκρανία, αφού είχαν μεταφερθεί με την βία στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εισβολής. 

Τα παιδιά, ηλικίας από 2 έως 17 ετών, είναι τα πρώτα που επιστρέφουν στην Ουκρανία μετά την εντατικοποίηση των προσπαθειών του Κατάρ και πολλών άλλων διαμεσολαβητών, αυτό το καλοκαίρι.

Ενα παιδί έχει ήδη επιστρέψει στην Ουκρανία μέσω των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας, ένα άλλο βρίσκεται καθ’ οδόν μέσω Κατάρ με τη μητέρα του και τα υπόλοιπα δύο αναμένεται να ταξιδέψουν στην Ουκρανία μέσω Κατάρ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, το Κατάρ μετέχει σε άκρως απόρρητες συνομιλίες μαζί με την Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τον πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς. Οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε χιλιάδες παιδιά που μεταφέρθηκαν με την βία στη Ρωσία, ορισμένα εκ των οποίων υιοθετήθηκαν από οικογένειες.

Το θέμα αυτό οδήγησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να απαγγείλει κατηγορίες στον Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου τον Μάρτιο, μαζί με την Επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, παραμείναμε σε συνεχή διάλογο με τους Ουκρανούς και Ρώσους ομολόγους μας, εντοπίζοντας τομείς κοινού ενδιαφέροντος γύρω από τους οποίους θα διευκολυνθούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο υπουργός διεθνούς συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Παρότι δεν διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο, οι διαμεσολαβητές και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ελπίζουν ότι οι συνομιλίες για θέματα όπως τα παιδιά μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε ευρύτερες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT