Καρτέλ της Σιναλόα: «Αν συνεχίσετε να φτιάχνετε φαιντανύλη θα πεθάνετε»

Καρτέλ της Σιναλόα: «Αν συνεχίσετε να φτιάχνετε φαιντανύλη θα πεθάνετε»

Υπό τον φόβο των αμερικανικών αρχών, οι οποίες εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο επιχείρησης, οι γιοι του Ελ Τσάπο εξέδωσαν «οδηγία»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καρτέλ της Σιναλόα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φαιντανύλης στις ΗΠΑ, απαγορεύει την παραγωγή και τη διακίνηση του οπιοειδούς στην επικράτειά του μετά την πίεση που δέχεται από τις αμερικανικές αρχές και ειδικότερα από τη Διώξη Ναρκωτικών (DEA).

Η εντολή προέρχεται από τους «Chapitos», την ομάδα της οποίας ηγούνται οι τέσσερις γιοι του φυλακισμένου βαρόνου ναρκωτικών Ελ Τσάπο Γκουζμάν, ο οποίος μετέτρεψε το καρτέλ σε μια παγκόσμια αυτοκρατορία που διαχειρίζεται από μεξικανική ηρωίνη έως κολομβιανή κοκαΐνη και φαιντανύλη. 

Η οδηγία αποσκοπεί στο να μειώσει την πίεση των αμερικανικών αρχών, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί ότι η απαγόρευση θα διαρκέσει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει τη μεξικανική κυβέρνηση να λάβει πιο επιθετικά μέτρα για την εξάρθρωση της οργάνωσης, η οποία θεωρείται ο βασικός προμηθευτής φαιντανύλης. Οι θάνατοι στις ΗΠΑ από την ουσία έχουν γίνει πολιτικό ζήτημα, με ορισμένους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίζουν ακόμα και την αποστολή του στρατού στο Μεξικό για την καταπολέμηση των καρτέλ που διακινούν φαιντανύλη.

Για πολλούς σε αυτή τη βορειοδυτική περιοχή του Μεξικού που ζουν από την παραγωγή και το λαθρεμπόριο του οπιοειδούς που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς, το μήνυμα είναι σαφές: «Σταματήστε ή θα πεθάνετε». Την ίδια ώρα μέλη του καρτέλ αναφέρουν ότι θα στρέψουν την προσοχή τους στις εξαγωγές κοκαΐνης, ηρωίνης και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ που θα αυξηθούν πιθανότατα στο εγγύς μέλλον για να καλύψουν το έλλειμμα εσόδων. 

Η απόφαση των Chapitos να απεξαρτηθούν από τη διακίνηση και την παραγωγή φαιντανύλης έρχεται έπειτα από μια σειρά χτυπημάτων κατά της εγκληματικής ομάδας τους τελευταίους μήνες.

Ο ηγέτης των Chapitos, Οβίντιο Γκουζμάν, συνελήφθη τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια πολυήμερης ανταλλαγής πυροβολισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 29 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εννέα στρατιώτες και ένας συνταγματάρχης του μεξικανικού στρατού.

Ενα εργαστήριο φαιντανύλης σταμάτησε την παραγωγή του πριν από τρεις μήνες, όταν το καρτέλ σκότωσε εν ψυχρώ αρκετούς από αυτούς που αψηφούσαν την απαγόρευση. Πολλοί στη Σιναλόα έχουν μάθει να παράγουν φαιντανύλη για να ζήσουν, οπότε διστάζουν να κλείσουν τα εργαστήριά τους, αφού υπάρχουν ακόμη τρόποι να πωλούν στις ΗΠΑ, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη.

Παρόμοιες οδηγίες δόθηκαν σε πόλεις της γειτονικής πολιτείας Σονόρα, η οποία συνορεύει με τις ΗΠΑ. Οι Los Pelones, ή «Οι Φαλακροί», μια ένοπλη ομάδα που συμμαχεί με τους Chapitos, ζήτησε από τα μέλη της να μην εμπλέκονται στο εμπόριο φαιντανύλης. 

Περίπου δώδεκα άνθρωποι στη Σιναλόα έχουν απαχθεί και εξαφανισθεί τις τελευταίες 10 ημέρες, οι περισσότεροι από τους οποίους πιθανότατα εμπλέκονται στο εμπόριο της φαιντανύλης, δήλωσε ο Μιγκέλ Ανχελ Μουρίγιο, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανήκει στο Sinaloa Civic Front, μια οργάνωση βάσης. 

Πηγή: Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή