Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στον Μαδούρο με «αντάλλαγμα» ελεύθερες εκλογές

Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στον Μαδούρο με «αντάλλαγμα» ελεύθερες εκλογές

Ο Μαδούρο, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε νικητής στις εκλογές του 2018, θα άρει τις απαγορεύσεις στους υποψήφιους της αντιπολίτευσης

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνία χαλάρωσης των κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Καράκας.

Η Washington Post, επικαλούμενη πηγές στο Καράκας, ανέφερε ότι η ελάφρυνση των κυρώσεων θα ανακοινωθεί αφού η Βενεζουέλα υπογράψει τη συμφωνία με την αντιπολίτευση στα Μπαρμπέιντος. Ο Μαδούρο, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε νικητής στις εκλογές του 2018, θα άρει τις απαγορεύσεις στους υποψήφιους της αντιπολίτευσης, αν και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα λάβει χώρα αυτή η διαδικασία. Ο πρόεδρος της χώρας θα δεσμευθεί να δεχθεί διεθνείς παρατηρητές και να ανοίξει την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης. Δεν ήταν σαφές αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει σχέδια για το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας που βρίσκονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Εάν υπογραφεί η συμφωνία, η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει την άρση ορισμένων κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, στην κεντρική τράπεζα και σε βασικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στη συνέχεια επέβαλε ένα ευρύτερο οικονομικό εμπάργκο, παγώνοντας κάθε περιουσιακό στοιχείο της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ. 

Η συμφωνία ήρθε έπειτα από απευθείας συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν και εκπροσώπων της κυβέρνησης Μαδούρο που ξεκίνησαν πέρυσι κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς για τη Chevron που κατέχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στη Βενεζουέλα, σε μια χειρονομία που αποσκοπούσε στην υποστήριξη των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή