Η Disney καθορίζει την αισθητική των μιλένιαλ

Η Disney καθορίζει την αισθητική των μιλένιαλ

Επιλέγουν να ζουν στον παραμυθένιο κόσμο ταινιών της Disney

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φυτά με τη μορφή του Μίκυ Μάους που κοσμούν τον κήπο της Κέλσεϊ Χέρμανσον, προϊδεάζουν τον επισκέπτη γι’ αυτό που πρόκειται να αντικρίσει μόλις διαβεί την είσοδο του σπιτιού της. «Το σπίτι μου είναι σαν εκείνα τα πάρκα, όπου μπαίνει κανείς μέσα και έχει να διαλέξει ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους», λέει η 37χρονη.

Και δεν υπερβάλλει. Στο σχεδόν 300 τ.μ. σπίτι της στο Σιάτλ, κάθε δωμάτιο είναι αφιερωμένο σε έναν διαφορετικό κόσμο από εκείνους που μας ανοίγονται εδώ και δεκαετίες μέσα από τις ταινίες της Ντίσνεϊ.

Η σκάλα που οδηγεί στον πάνω όροφο αποτίει φόρο τιμής στον αγαπημένο Πίτερ Παν με αστέρια να κρέμονται από το ταβάνι και τα παράθυρα να θυμίζουν τα φινιστρίνια στο πλοίο του Κάπτεν Χουκ.

Η τραπεζαρία είναι αφιερωμένη στην Πεντάμορφη και το Τέρας και αναπαριστά τη ζεστή φιλοξενία που στήνει για την Μπελ το εγκάρδιο ζωντανό κερί, ο Λουμιέρ. «Το σπίτι μας δεν είναι επ’ ουδενί διακριτικό», λέει γελώντας η Χέρμανσον που ασχολείται με τη δημιουργία διαδικτυακού περιεχομένου και κατοικεί στο σπίτι με τον άνδρα και τα δύο παιδιά τους. Από την άλλη, έχει φροντίσει ώστε η αναφορά σε κάθε ταινία να μην είναι εντελώς προφανής. Σκοπίμως δεν γέμισε τα δωμάτια με κουκλάκια και αντικείμενα από τον κάθε παραμυθένιο κόσμο, αλλά επέλεξε ένα ντεκόρ που πρέπει να έχει δει κανείς την ταινία για να καταλάβει σε τι αναφέρεται.

Ντεκόρ ντοπαμίνης

Ομως, δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ενσωματώσεις την Disney στο σπίτι σου. Η Τζίνι Φίλιπς, μπλόγκερ από το Νάσβιλ του Τενεσί, συνδυάζει στοιχεία από τις αγαπημένες της ταινίες με το επονομαζόμενο «ντεκόρ ντοπαμίνης», ένα στυλ διακόσμησης του εσωτερικού των σπιτιών που βασίζεται σε πολύ έντονα χρώματα και σχήματα και προκαλεί σε όποιον το κοιτά ένα απότομο συναίσθημα εφορίας. «Είναι μία έκρηξη χαράς, πραγματικά πιστεύω ότι μου φτιάχνει τη διάθεση», δηλώνει η 39χρονη Φίλιπς που ζει στο σπίτι με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους.

Η Disney καθορίζει την αισθητική των μιλένιαλ-1
O Πίτερ Παν ανεβαίνοντας τη σκάλα για τον πρώτο όροφο στο σπίτι της οικογένειας Χέρμανσον. [Meron Tekie Menghistab/The New York Times]

Ιδιοκτήτες διακοσμούν τα σπίτια τους με στοιχεία και χρώματα που συνήθως κάποιος αντικρίζει στα θεματικά πάρκα.

Αν και τα δωμάτια για τις κόρες της είχαν εδώ και καιρό στοιχεία από τις ταινίες της Disney, η μεγάλη αλλαγή ήρθε στην πανδημία. «Αφού τα πάρκα ήταν κλειστά, αποφασίσαμε να φέρουμε τα πάρκα στο σπίτι μας», λέει. Παράλληλα με την αναμόρφωση, η Φίλιπς δημοσίευσε στο Ιντερνετ έναν οδηγό βήμα-προς-βήμα για όποιον θέλει να μιμηθεί τις αλλαγές της. «Τέσσερα χρόνια μετά κι ακόμα άνθρωποι βλέπουν τα βίντεό μου και ακολουθούν τις συμβουλές μου», λέει χαρούμενη.

Η Disney καθορίζει την αισθητική των μιλένιαλ-2
O Μίκυ Μάους στην κουζίνα. [MERON TEKIE MENGHISTAB/THE NEW YORK TIMES]

Πολυτελής συνοικία

Υπάρχουν όμως επιλογές και για υψηλότερα μπάτζετ. Στο Γκόλντεν Οουκ, μία περίκλειστη κοινότητα εντός του Walt Disney World Resort στη Φλόριντα.

Εκεί ένα σπίτι 627 τετραγωνικών κοστίζει περίπου 12 εκατ. δολάρια. Οι αγοραστές ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από κορυφαίους σχεδιαστές να τους φτιάξουν ένα σπίτι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα τους.

Η Τόνι Σιμς, εσωτερική διακοσμήτρια από το Ορλάντο, έχει πελάτες σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόσφατα ένας πελάτης στο Γκόλντεν Οουκ της παρήγγειλε ένα σπίτι με θέμα την ταινία Αλαντίν. «Είναι εντυπωσιακό, τη νύχτα λάμπουν τα αστέρια στο ταβάνι», δήλωσε η Σιμς. Σε ένα άλλο σπίτι στην ίδια συνοικία, το πάτωμα του υπνοδωματίου σου δίνει την ψευδαίσθηση πως βρίσκεσαι στον βυθό της θάλασσας. Παρέα με την κοκκινομάλλα γοργόνα Αριελ και τον πρίγκιπα Ερικ.

​​​​​​Η Disney όμως δεν είναι μόνο για τα παιδιά: Eνήλικοι χωρίς παιδιά –όπως το 36χρονο ζευγάρι Λόρα και Κρις Τσάτερτον– επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή στο σπίτι τους για τον Μίκυ Μάους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT