Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ σχέδιο που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, τη στιγμή που αναγγέλθηκε επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη.
Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και περιφερειακή ανάφλεξη –κι ενώ ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά και σε άλλους 2.750 στην παλαιστινιακή–, το Σ.Α. θα συνεδριάσει ξανά εκτάκτως απόψε, αυτή τη φορά για να εξετάσει δεύτερο σχέδιο που καταρτίστηκε και διανεμήθηκε από τη Βραζιλία.
Εγκρίθηκε από πέντε κράτη-μέλη
Το ρωσικό σχέδιο εγκρίθηκε από πέντε κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων από τη Ρωσία και την Κίνα, απορρίφθηκε από άλλα τέσσερα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ έξι κράτη απείχαν, ανάμεσά τους η Βραζιλία.
Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Βασίλι Νεμπένζια, στηλίτευσε το ότι δυτικά κράτη εμπόδισαν να σταλεί «κοινό και ενιαίο μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαιτίας καθαρά εγωιστικών και πολιτικών συμφερόντων».
Η Μόσχα παραμένει «εξαιρετικά ανήσυχη για την ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου στη Γάζα και τον πολύ υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σύρραξης» σε όλη την περιφέρεια, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Η ομόλογός του της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ αντέτεινε πως το Λονδίνο «δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια απόφαση που αποφεύγει να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».
Η Αμερικανίδα πρέσβης Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ υπερθεμάτισε, καταγγέλλοντας πως αποφεύγοντας «να καταδικάσει τη Χαμάς», η Ρωσία «προσφέρει κάλυψη σε μια τρομοκρατική οργάνωση που διαπράττει κτηνωδίες εναντίον αθώων αμάχων», γεγονός «σκανδαλώδες», «υποκριτικό» και «αδύνατο να υποστηριχθεί».
Οι παλαιστινιακές ζωές μετράνε
Προσκληθείς να εκφραστεί, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη Ριάντ Μανσούρ «εκλιπάρησε» τα μέλη του Σ.Α. να «μη στείλουν το μήνυμα ότι οι παλαιστινιακές ζωές δεν μετράνε».
«Μην τολμήσετε να πείτε πως το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο που ρίχνει στα κεφάλια (των Παλαιστινίων), μη δικαιολογήσετε τις σφαγές (…) Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση. Είναι επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον του λαού μας, σφαγές αθώων αμάχων», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης.
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρέσβης, που είχε επίσης προσκληθεί, θύμισε πως ο ΟΗΕ είναι θεσμός που ιδρύθηκε το 1945 «πάνω στις στάχτες του Ολοκαυτώματος, της γενοκτονίας του εβραϊκού λαού» και υποστήριξε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, την οποία συνέκρινε με τις πράξεις «των ναζί», αποτελούσε «ακόμη μια προσπάθεια γενοκτονίας των Εβραίων».
Η συνεδρίαση διήρκεσε τρεις ώρες και δεν τη διέκοψε η ανακοίνωση από το Τελ Αβίβ διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν πως αύριο, Τετάρτη, θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης.
Νέο σχέδιο από τη Βραζιλία
Τα 15 κράτη-μέλη αναμένεται να εξετάσουν σήμερα νέο σχέδιο που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Σ.Α. τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συνεδρίαση θα αρχίσει περί τις 22.00 (ώρα Νέας Υόρκης· 01.00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).
Το ρωσικό κείμενο καλούσε να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυσης του πυρός». Ακόμη, «καταδίκαζε τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες» και καλούσε να υπάρξει «ανεμπόδιστη» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία, και απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Χωρίς όμως να κατονομάζει τη Χαμάς, κάτι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.
Το σχέδιο της Βραζιλίας καταδικάζει ρητά τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ