Μουσείο Γλασκώβης: «Αγνοείται» γλυπτό του Ροντέν, αξίας 3 εκατ. λιρών

Μουσείο Γλασκώβης: «Αγνοείται» γλυπτό του Ροντέν, αξίας 3 εκατ. λιρών

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα γλυπτό του Ογκίστ Ροντέν αξίας 3 εκατ. λιρών… αγνοείται, όπως γνωστοποίησε το Μουσείο της Γλασκώβης. 

Το γύψινο γλυπτό, μέρος του περίφημου The Burghers of Calais, που είχε αγοράσει το μουσείο το 1901 από τον Γάλλο καλλιτέχνη, «αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στη συλλογή τέχνης της Γλασκώβης» ανέφερε αξιωματούχος του μουσείου. 

Το έργο του Ροντέν εκτίθετο στο πάρκο Κελβινγκρόουβ από τις 25 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 1949 και είναι μεταξύ των εκατοντάδων αντικειμένων που… αγνοούνται ή έχουν χαθεί. 

Ο διευθυντής του ιδρύματος διαχείρισης των μουσείων της Σκωτίας, Ζερόμ λε Μπλε, υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «η εξαφάνιση είναι θλιβερή, αλλά πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας εποχής», εξηγώντας πως τα γύψινα έργα βρίσκονταν σε ανυποληψία τη δεκαετία του 1940. 

Ο Ροντέν είχε φιλοτεχνήσει διαφορετικές εκδοχές των «Αστών» του, με γύψο και ορείχαλκο, με τα γλυπτά να κοσμούν διαφορετικές περιοχές στον πλανήτη.

Τα αγάλματα, φόρος τιμής στη θυσία των τοπικών αξιωματούχων στην πολιορκία της γαλλικής πόλης από τον αγγλικό στρατό κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου, είχαν ανατεθεί στον Γάλλο καλλιτέχνη από τον δήμο με τα αποκαλυπτήρια να γίνονται το 1895.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT