Ρεκόρ ξηρασίας στον Αμαζόνιο: Σε χαμηλό 121 ετών η στάθμη του νερού

Ρεκόρ ξηρασίας στον Αμαζόνιο: Σε χαμηλό 121 ετών η στάθμη του νερού

Το υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας αποδίδει την ξηρασία στο φαινόμενο Ελ Νίνιο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 121 ετών έχει πέσει η στάθμη των ποταμών του δάσους του Αμαζονίου καθώς η ξηρασία ρεκόρ που πλήττει την ευρύτερη περιοχή επηρεάζει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και καταστρέφει το οικοσύστημα της ζούγκλας.

Ενδεικτικό είναι ότι στο λιμάνι του Μανάους, που βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών του Ρίο Νέγκρο και του Αμαζονίου, η στάθμη του νερού χθες καταγράφηκε στα 13,59 μέτρα. Πέρσι τέτοια εποχή, η στάθμη βρισκόταν στα 17,60 μέτρα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο νερού που έχει καταγραφεί από την έναρξη των μετρήσεων πριν από 121 χρόνια, το 1902. Το προηγούμενο χαμηλό όλων των εποχών είχε σημειωθεί το 2010. 

Στο μεταξύ, στους παραποτάμους του Αμαζονίου η πτώση της στάθμης του νερού επηρεάζει την ίδια την επιβίωση ορισμένων κοινοτήτων. Βάρκες αδυνατούν να φτάσουν εκεί που άλλοτε οι προμήθειες τροφίμων και νερού γίνονταν μόνο με πλωτά μέσα. 

Υστερα από μήνες χωρίς βροχή, ο χωρικός Πέντρο Μεντόνκα ένιωσε ανακούφιση όταν μια βραζιλιάνικη ΜΚΟ παρέδωσε προμήθειες στο χωριό του κοντά στο Μανάους. «Εχουμε περάσει τρεις μήνες χωρίς βροχή στην κοινότητά μας. Κάνει πολύ περισσότερη ζέστη από τις προηγούμενες ξηρασίες», δήλωσε ο Μεντόνκα, ο οποίος ζει στη Σάντα Ελενα ντο Ινγκλες.  

Το υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας αποδίδει την ξηρασία στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα αυτό τον μήνα, το υπουργείο ανέφερε ότι αναμένει πως η ξηρασία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Βέβαια, εκτός από το Ελ Νίνιο, υπάρχει και η μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή