Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις Βρυξέλλες

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις Βρυξέλλες

Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για «κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης» αλλά δεν ήταν σε λίστες παρακολούθησης

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το κανάλι της οργάνωσης στο Telegram την Τρίτη, το οποίο ανέφερε ότι ένας από τους μαχητές του σκότωσε δύο ανθρώπους.

Σε ένα βίντεο που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ο δράστης είχε δηλώσει ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους με το όνομα Αμπντεσλάμ Αλ Τζουλιανί. Ο δράστης πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικούς σε καφετέρια στο προάστιο Σέρμπεεκ.

Οι Αρχές πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα από τον άνδρα και λίγο μετά τις 08.00 το πρωί ταυτοποίησαν πως πράγματι πρόκειται για τον δράστη των επιθέσεων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του VRT, ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε ως ο Αμπντεσαλέμ Λασουέντ, Τυνήσιος, ηλικίας 45 ετών, ο οποίος φέρεται να διέμενε παράνομα στο Βέλγιο, είχε αιτηθεί άσυλο τον Οκτώβριο του 2020, το οποίο απορρίφθηκε.

Ο άνδρας ήταν γνωστός στις αρχές για «κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης» αλλά δεν ήταν σε λίστες παρακολούθησης. 

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, δήλωσε ότι ο δράστης, με καταγωγή από την Τυνησία, «διέμενε παράνομα» στη χώρα. Ο άνδρας «δεν είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία στην Τυνησία, αλλά για αδικήματα του κοινού δικαίου», όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ενώ δεν υπήρξε καμία «συγκεκριμένη ένδειξη» για ριζοσπαστικοποίηση του υπόπτου.

Η χθεσινή επίθεση πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω της σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και 11 ημέρες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Πηγή: Reuters

 
 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή