Αυστρία: Αρχίζει η δίκη του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστρία: Αρχίζει η δίκη του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς

Κατηγορείται ότι κατέθεσε εν γνώσει του ψευδώς σε διερευνητική επιτροπή του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2020

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βιέννη αρχίζει σήμερα η δίκη του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κατηγορείται ότι κατέθεσε εν γνώσει του ψευδώς σε διερευνητική επιτροπή του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2020.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ερωτηθεί τότε εάν είχε προωθήσει τον διορισμό του έμπιστου συνεργάτη του Τόμας Σμιντ ως επικεφαλής της ισχυρής κρατικής εταιρείας holding ÖBAG και αν είχε προσπαθήσει να διαμορφώσει τη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας. Ο πρώην καγκελάριος απάντησε αρνητικά, αλλά απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Νein» (όχι) και προτίμησε το «Na», το οποίο στη βιεννέζικη διάλεκτο μπορεί να ερμηνευθεί και ως «μπα…» ή «χμμ…». Στα πρακτικά της Επιτροπής έχει πάντως καταγραφεί ως απάντηση η ακόλουθη δήλωση του κ. Κουρτς: «Πάντα ήξερα ότι ο Τόμας Σμιντ ήταν υποψήφιος, αλλά δεν έλαβα εγώ την απόφαση. Αυτή την έλαβε το εποπτικό συμβούλιο». «Είχατε συμμετοχή εκ των προτέρων;» ερωτήθηκε, για να απαντήσει: «Εν ολίγοις, εμπλέκομαι, υπό την έννοια του ότι ήμουν ενήμερος».

Για τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς, ο κ. Κουρτς ελέγχεται για ψευδή κατάθεση, αδίκημα το οποίο στην αυστριακή νομοθεσία τιμωρείται με έως και τρία χρόνια φυλάκιση. Η εισαγγελία έχει στη διάθεσή της τηλεφωνικές συνομιλίες και μηνύματα SMS μεταξύ του Σεμπάστιαν Κουρτς και του Τόμας Σμιντ, από το κινητό του τελευταίου, το οποίο κατασχέθηκε από τις Αρχές. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ο άνθρωπος χωρίς τη θέληση του οποίου δεν γινόταν τίποτα και ασφαλώς δεν καλύπτονταν σημαντικές θέσεις. Ειδικά το απόσπασμα όπου ο κ. Σμιντ ευχαριστεί τον κ. Κουρτς για τον διορισμό του έχει γίνει διάσημο: «Θα πάρεις όσα θέλεις», είχε πει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, για να του απαντήσει ο συνεργάτης του: «Είμαι τόσο χαρούμενος. Λατρεύω τον καγκελάριό μου».

Ο δικηγόρος του πρώην καγκελάριου, Οτο Ντίτριχ, ειδικός σε ποινικές υποθέσεις διαφθοράς, έχει επανειλημμένα δηλώσει στα αυστριακά ΜΜΕ ότι οι κατηγορίες δεν είναι παρά «απλή συσσώρευση ψευδών επιχειρημάτων, χωρίς πραγματική και αντικειμενική αιτιολόγηση». Την ίδια γραμμή ακολουθεί και το κόμμα του κ. Κουρτς, ÖVP, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την υπόθεση μόνο τον Τόμας Σμιντ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόμμα μας έχει πληγεί από τις συνομιλίες, αλλά αυτές προέρχονται από τον Τόμας Σμιντ και όχι από τον Σεμπάστιαν Κουρτς. Εχει βεβαίως σημασία ο τόνος και το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών και από όλα αυτά έχουμε σαφώς αποστασιοποιηθεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Κρίστιαν Στόκερ.

Η διαδικασία στο δικαστήριο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους ή ακόμη και τις αρχές του 2024, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των μαρτύρων.

Ο 36χρονος πρώην καγκελάριος θεωρείται ύποπτος και σε δεύτερη υπόθεση, για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων, τους οποίους χρησιμοποίησε προκειμένου να χρηματοδοτήσει πλαστές δημοσκοπήσεις και κολακευτικά άρθρα για τον ίδιο σε μεγάλες ταμπλόιντ εφημερίδες της Αυστρίας. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτήθηκε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο του 2021, υπό το βάρος των σκανδάλων και αρχικώς μετακόμισε στις ΗΠΑ για να εργαστεί σε εταιρεία του Γερμανού δισεκατομμυριούχου Peter Thiel.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή