«Eπιδημία» ψευτοδικηγόρων στην Κένυα

«Eπιδημία» ψευτοδικηγόρων στην Κένυα

Ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που έχει γίνει εθνικό ζήτημα σε μια χώρα που ελάχιστοι μπορούν να πληρώσουν πανεπιστημιακά δίδακτρα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπράιαν Μουέντα εμφανιζόταν ως δικηγόρος στα δικαστήρια της Κένυας όλον τον περασμένο χρόνο, καταθέτοντας υπομνήματα και υπερασπιζόμενος πελάτες, μεταξύ των οποίων και κάποιον που καταδικάστηκε σε περίπου 21 χρόνια φυλάκισης.

Ωστόσο, κάθε άλλο παρά πραγματικός δικηγόρος είναι, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο κορυφαίος δικηγορικός σύλλογος της Κένυας.

Το σωματείο έλαβε γνώση για την υπόθεση στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι υποδύεται ο Μουέντα, θέλησε να υποβάλει αίτηση για πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος. Οταν ο άνδρας δεν μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στην πύλη, απευθύνθηκε στην ομάδα υπολογιστών του δικηγορικού συλλόγου, η οποία διαπίστωσε ότι τα στοιχεία στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της εικόνας του προφίλ του και του χώρου εργασίας του, δεν του ανήκαν.

Οι έρευνες αποκάλυψαν στη συνέχεια ότι Μουέντα είχε οικειοποιηθεί τον λογαριασμό του, προς ίδιον όφελος. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μουέντα είναι ένας από τους πολλούς που παριστάνουν τους δικηγόρους.

«Πρόκειται για μια απάτη στην οποία στρέφονται ορισμένοι στη χώρα σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς», λένε οι νομικοί κύκλοι της Κένυας. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε το Σάββατο ότι εξετάζει άλλες τέσσερις περιπτώσεις ατόμων που προσποιούνται ότι είναι δικηγόροι.

Ο αριθμός των ψεύτικων δικηγόρων είναι τόσο μεγάλος που έχει γίνει εθνικό ζήτημα σε μια χώρα που ελάχιστοι μπορούν να πληρώσουν πανεπιστημιακά δίδακτρα. Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Οργάνωσης Συνδικάτων, χαρακτήρισε τον Μουέντα «λαμπρό επιστήμονα» προσθέτοντας ότι η υπόθεσή του έθεσε ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις θέσεις εργασίας στην Κένυα.

Ο δικηγορικός σύλλογος έχει αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή περισσότερα μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων των δικηγόρων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ορισμένοι νομικοί, η εύρεση των ανθρώπων που υποδύονται τους δικηγόρους «είναι ένα έργο που λέγεται ευκολότερα από ό,τι γίνεται».

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή