Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, το X του Ελον Μασκ, και ο νόμος της Ε.Ε. που «μπορεί να αλλάξει το internet»

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, το X του Ελον Μασκ, και ο νόμος της Ε.Ε. που «μπορεί να αλλάξει το internet»

Με βάση τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Κομισιόν διερευνά εάν η πλατφόρμα Χ του Ελον Μασκ συνέβαλε στη διάδοση παραπληροφόρησης, τρομοκρατικού περιεχομένου και ρητορικής μίσους γύρω από τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς. Ανάλογα με όσα βρει, μπορεί «να επιβάλει πρόστιμα»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν, ήδη από τις 12 Οκτωβρίου, στείλει επίσημα αίτημα παροχής πληροφοριών στο κοινωνικό δίκτυο Χ του Ελον Μασκ, έπειτα από υποδείξεις που έλαβαν «σχετικά με την εικαζόμενη διάδοση παραπληροφόρησης, τρομοκρατικού/βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους» μέσω του εν λόγω δικτύου.

Αφότου απέκτησε τον έλεγχο του Twitter το 2022, ο Μασκ αποδυνάμωσε τις άμυνες που είχε η εν λόγω πλατφόρμα απέναντι στη διασπορά παραπληροφόρησης, γράφει η Α. Ολχάιζερ στον αμερικανικό ιστοχώρο Vox.  

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς είναι πια το πρώτο πραγματικό τεστ για το πώς χειρίζεται τα μεγάλα γεγονότα το Twitter (νυν Χ) υπό την ιδιοκτησία του Μασκ.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η παραπληροφόρηση έρεε ελεύθερα μέσω της πλατφόρμας X, όπως καταγγέλλεται.

Ακόμη και ο ίδιος ο Μασκ κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τον δικό του προσωπικό λογαριασμό στο X για να κατευθύνει τους χρήστες που αναζητούσαν νέα για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς σε δύο λογαριασμούς που (αν και επαληθευμένοι) έχουν ιστορικό κοινοποίησης ψευδών πληροφοριών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ωστόσο πια στα χέρια της έναν νέο νόμο (τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες – Digital Services Act/DSA) με βάση τον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου Χ οφείλουν να περιορίζουν/ελέγχουν/μπλοκάρουν ψευδείς ή κακόβουλες αναρτήσεις των χρηστών τους.   

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το X (πρώην Twitter), ως πολύ μεγάλη πλατφόρμα που είναι, «υποχρεούται να συμμορφώνεται με το πλήρες σύνολο διατάξεων που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση και τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, την παραπληροφόρηση και την έμφυλη βία».

Ως πολύ μεγάλη πλατφόρμα (VLOP) ορίζεται από την Ε.Ε. όποιο κοινωνικό δίκτυο έχει πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες και, ως εκ τούτο, το X του Ελον Μασκ τοποθετείται στην εν λόγω κατηγορία.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ωστόσο, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να λογοδοτούν «όσον αφορά την παραπληροφόρηση, το παράνομο περιεχόμενο, όπως η παράνομη ρητορική μίσους».

Με φόντο πια τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, «οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διερευνούν τη συμμόρφωση του Χ με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές και τις ενέργειές του σχετικά με τις ειδοποιήσεις για παράνομο περιεχόμενο, τη διαχείριση καταγγελιών, την εκτίμηση κινδύνων και τα μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων που εντοπίζονται».

Η Κομισιόν μπορεί, εάν διαπιστώσει ότι το X δεν ανταποκρίνεται σε όσα αναφέρει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, «να επιβάλει πρόστιμα» και «περιοδικές χρηματικές ποινές».

Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική ανάλυση στον αμερικανικό ιστοχώρο Vox, η έρευνα που διέταξε η Κομισιόν «για το επιβλαβές περιεχόμενο στο X σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς» έρχεται να τεστάρει στην πράξη έναν νέο νόμο (Digital Services Act) ο οποίος «θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το διαδίκτυο».

Με πληροφορίες από Vox

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή