Από τον Μάντισον στον Μπάιντεν: Η ιστορία των προεδρικών επισκέψεων σε εμπόλεμες ζώνες

Από τον Μάντισον στον Μπάιντεν: Η ιστορία των προεδρικών επισκέψεων σε εμπόλεμες ζώνες

Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ έγινε ο πρώτος πρόεδρος που πέταξε με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια του μυστικού ταξιδιού του στη βόρεια Αφρική το 1943

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο Ισραήλ πραγματοποιώντας τη δεύτερη επίσκεψη ως πρόεδρος σε ενεργή εμπόλεμη ζώνη που δεν τελεί υπό αμερικανικό στρατιωτικό έλεγχο, μετά την Ουκρανία.

Αν και ο Αβραάμ Λίνκολν αναφέρεται μερικές φορές ως ο πρώτος πρόεδρος που δέχτηκε εχθρικά πυρά σε εμπόλεμη ζώνη, στην πραγματικότητα ήταν ο Τζέιμς Μάντισον κατά τη διάρκεια του Πολέμου του 1812, σύμφωνα με τον Μάικλ Μπέσλος, συγγραφέα του βιβλίου «Presidents of War».

Από τον Μάντισον στον Μπάιντεν: Η ιστορία των προεδρικών επισκέψεων σε εμπόλεμες ζώνες-1
AP

Στις 24 Αυγούστου 1814, ο Μάντισον ταξίδεψε από τον Λευκό Οίκο στη μάχη του Μπλάντενσμπουργκ, λίγα μίλια ανατολικά, κρατώντας δύο πιστόλια και ένα κατασκοπευτικό. Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο οι Βρετανοί να γνώριζαν ότι ο Μάντισον βρισκόταν εκεί, εντούτοις δέχθηκε εχθρικά πυρά.

Μόλις έγινε σαφές ότι οι Βρετανοί επρόκειτο να κερδίσουν τη μάχη και να εισβάλουν στην πρωτεύουσα, ο Μάντισον επέστρεψε μέσω της Ουάσιγκτον στη Βιρτζίνια. Οι Βρετανοί έβαλαν φωτιά στο Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο, αλλά η λεηλασία διακόπηκε από μια ξαφνική καταιγίδα με ισχύ τυφώνα. 

Ο Λίνκολν πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις σε πεδία μαχών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, αν και η μόνη φορά που βρέθηκε αρκετά κοντά σε πυρά ήταν κατά την επίσκεψή του στο Φορτ Στίβενς, στις 12 Ιουλίου 1864. Λέγεται μάλιστα ότι ένας στρατιώτης του φώναξε «Πέσε κάτω ηλίθιε» όταν άρχισαν να δέχονται πυρά. 

Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ έγινε ο πρώτος πρόεδρος που πέταξε με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια του μυστικού ταξιδιού του στη βόρεια Αφρική το 1943, ενώ μαινόταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ενώ τα μέσα ενημέρωσης νόμιζαν ότι έκανε διακοπές στο σπίτι του στην κοιλάδα Χάντσον της Νέας Υόρκης, ο Ρούσβελτ ταξίδεψε με τρένο στο Μαϊάμι, απ′ όπου πήρε αεροπλάνο για το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Συνέχισε με προορισμό τη Βραζιλία και την Γκάμπια, προτού προσγειωθεί τελικά στην Καζαμπλάνκα, πέντε ημέρες αργότερα. Εκεί, είχε συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Γάλλο διοικητή Σαρλ ντε Γκωλ.

Από τον Μάντισον στον Μπάιντεν: Η ιστορία των προεδρικών επισκέψεων σε εμπόλεμες ζώνες-2
AP

Τον Οκτώβριο του 1966, καθώς η υποστήριξη των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Βιετνάμ άρχισε να φθίνει, ο Λίντον Τζόνσον έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στις αμερικανικές δυνάμεις. 

Κάθε πρόεδρος έκτοτε επισκέπτεται τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες. Ο Ρίτσαρντ Νίξον πήγε επίσης στο Βιετνάμ, ο Τζίμι Κάρτερ, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκαν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, ενώ οι Μπους σέρβιραν γαλοπούλες των Ευχαριστιών στα στρατεύματα στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους. Ο Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε τη Βοσνία και ο Μπαράκ Ομπάμα πέρασε χρόνο με τα στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Από τον Μάντισον στον Μπάιντεν: Η ιστορία των προεδρικών επισκέψεων σε εμπόλεμες ζώνες-3
AP
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή