Η Τουρκία έκοψε το ρεύμα στη Γουινέα-Μπισάου

Η Τουρκία έκοψε το ρεύμα στη Γουινέα-Μπισάου

Η τουρκική Karpowership είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλωτών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτεύουσα της Γουινέα-Μπισάου βυθίστηκε στο σκοτάδι, αφού η τουρκική εταιρεία Karpowership διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα της Δυτικής Αφρικής λόγω ανεξόφλητου χρέους 17 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αρμόδιος υπουργός Eνέργειας της χώρας δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ρυθμίσεις για την καταβολή 15 εκατομμυρίων δολαρίων και υποσχέθηκε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί εντός 15 ημερών.

«Η Karpower συμφώνησε να επαναδιαπραγματευθεί με την κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι δεν θα θα συνεχισθεί το πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Σε δήλωσή του σχετικά με την κατάσταση στη Γουινέα-Μπισάου, εκπρόσωπος της Karpowership τόνισε: «Δυστυχώς, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αθέτησης πληρωμών ο (πλωτός σταθμός παραγωγής ενέργειας) μας δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί».

Η Karpowership, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλωτών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο και μέλος του ομίλου Karadeniz Energy Group, προμηθεύει το 100% των αναγκών της Γουινέας-Μπισάου σε ηλεκτρική ενέργεια από την υπογραφή της συμφωνίας το 2019.

Οι πλωτές εγκαταστάσεις της εταιρείας παρέχουν περισσότερο από το ήμισυ του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γκάμπια και η Σιέρα Λεόνε. Είναι κατάλληλες λύσεις για χώρες των οποίων η παραγωγή είναι ανεπαρκής για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, ή όπου η υποδομή έχει καταστραφεί από συγκρούσεις.

Η εμπλοκή της Karpowership στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αυξανόμενης επιρροής της Tουρκίας στην Αφρική.

Αν και η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια έχει βελτιωθεί στην υποσαχάρια Αφρική τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή, καθώς πάνω από το 50% του πληθυσμού της περιοχής δεν έχει σύνδεση με το δίκτυο, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (Unctad).

Η τουρκική εταιρεία υπέγραψε επίσης συμφωνία για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Αφρική, λέγοντας ότι θα καλύψει περισσότερο από το 5% των συνολικών αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT