Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα: «Πιο επαχθής είναι η ανοχή στα εγκλήματα»

Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα: «Πιο επαχθής είναι η ανοχή στα εγκλήματα»

Για «επαχθές έγκλημα πολέμου» και «συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση στη Γάζα» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Γιούσεφ Ντόρκχομ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «επαχθές έγκλημα πολέμου» και «συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση στη Γάζα» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Γιούσεφ Ντόρκχομ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή την εκατόμβη νεκρών που προκλήθηκε από βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αλι στην πόλη της Γάζας.

«Ακόμη πιο επαχθής είναι η ανοχή στο έγκλημα, τα στραβά μάτια για την υπό εξέλιξη γενοκτονία», δήλωσε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης, απευθύνοντας έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να μην αποδέχονται αυτό που ονόμασε «εκστρατεία παραπληροφόρησης» του Ισραήλ.

Απέρριψε την εκδοχή του ισραηλινού στρατού ότι το νοσοκομείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας χτυπήθηκε από πύραυλο της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ που έχασε τον στόχο του, υπενθυμίζοντας ότι το «αποδεικτικό» βίντεο του Al Jazeera που επικαλέστηκε η ισραηλινή πλευρά ήταν fake news, όπως αποκάλυψαν οι New York Times, γι’ αυτό και αποσύρθηκε.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο αξιόπιστου μεσολαβητή για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, δηλώνει ο Παλαιστίνιος πρέσβης Γιούσεφ Ντόρκχομ.

Ανέφερε επίσης ότι ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ανεβάσει στο Twitter μήνυμα που ανέφερε ότι χτυπήθηκε υψηλός στόχος της Χαμάς στο μοιραίο νοσοκομείο, για να διαγράψει την ανάρτηση όταν μαθεύτηκε ο τεράστιος αριθμός των νεκρών.

Προσφυγή

«Φυσικά θα προσφύγουμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να λογοδοτήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει στη Γάζα», δήλωσε ο Γιούσεφ Ντόρκχομ, τονίζοντας ότι μέχρι χθες περισσότεροι από 3.600 άοπλοι Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Επανέλαβε, δε, την έκκληση της Παλαιστινιακής Αρχής προς τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το άμεσο άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, ώστε να δοθεί μια πρώτη, στοιχειώδης απάντηση στην εφιαλτική ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν 2,3 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και χωρίς ασφαλές καταφύγιο, καθώς ακόμη και σχολεία του ΟΗΕ και νοσοκομεία βομβαρδίζονται ανηλεώς.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, απάντησε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), η οποία αγωνίζεται για λύση στη βάση των δύο κρατών, στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη σοβούσα κρίση και τις προσδοκίες των Παλαιστινίων από τη χώρα μας, δήλωσε: «Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία ιστορικά υπήρξε φίλος του παλαιστινιακού λαού, να μην προσφέρει νομιμοποίηση στα εγκλήματα του Ισραήλ. Η Ελλάδα κατά παράδοση υπερψηφίζει αποφάσεις υπέρ του δίκαιου, νόμιμου αγώνα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και μπορεί να παρέμβει για να ασκήσει πίεση στην ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου ώστε να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία».

Επιπλέον, ο Παλαιστίνιος πρέσβης εκτίμησε ότι «η Ελλάδα μπορεί να δράσει ως αξιόπιστος μεσολαβητής, καθώς έχει καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστίνη και κρατούσε πάντα ισορροπημένη στάση στις διεθνείς σχέσεις της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή