Χερσώνα: Οι Ουκρανοί πέρασαν τον Δνείπερο και ελέγχουν ακόμη δύο οικισμούς

Χερσώνα: Οι Ουκρανοί πέρασαν τον Δνείπερο και ελέγχουν ακόμη δύο οικισμούς

Στοιχεία δύο Ουκρανικών Ταξιαρχιών Πεζοναυτών διέσχισαν τον ποταμό στην ημικατεχόμενη περιφέρεια της Χερσώνας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία δύο Ουκρανικών Ταξιαρχιών Πεζοναυτών διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο στην ημικατεχόμενη περιφέρεια της Χερσώνας και απελευθέρωσαν δύο χωριά, τρία έως τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ποταμού.

Σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα Kyiv Independent, η δύναμη του προγεφυρώματος και τα μελλοντικά σχέδια του Κιέβου για επιχειρήσεις στην αριστερή όχθη του μεγαλύτερου ποταμού της Ουκρανίας είναι ακόμα ασαφή.

Τα ρωσικά κανάλια στο Telegram, με επικεφαλής τον RybarZ που σχετίζεται με το Κρεμλίνο, ανέφεραν χθες, Τετάρτη, ότι τέσσερις αμφίβιες ομάδες μάχης από την 35η και την 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Ουκρανίας ξεκίνησαν τη διέλευση της μεγαλύτερης πλωτής οδού της Ουκρανίας από θέσεις κοντά στην κωμόπολη Πριντνιστρόφσκε στη δεξιά όχθη τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες, σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, προχώρησαν στην ενδοχώρα προς τα χωριά Πόιμα και Πιστσάνιφκα αντιμετωπίζοντας μικρή έως καθόλου αντίσταση και άρχισαν να οχυρώνονται.

Ο Ρώσος μπλόγκερ Βλαντίμιρ Ρογκόφ είπε ότι η κατάσταση γύρω από το ουκρανικό προγεφύρωμα είναι επί του παρόντος στατική, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν πυρά πυροβολικού και όλμων και να κυνηγούν η μία το πεζικό της άλλης με επιθετικά drones.

Ετερος Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, ο Βλαντιμίρ Κουλίκοφσκι, σε σχόλια χθες είπε ότι πριν από το πέρασμα του ποταμού των πεζοναυτών προηγήθηκαν τρεις ημέρες «έντονων πυρών πυροβολικού» με στόχο ρωσικές θέσεις στην αριστερή όχθη του ποταμού. Τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταστρέψει τα σκάφη που χρησιμοποιούσαν οι πεζοναύτες για να διασχίσουν τον Δνείπερο και τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα αντεπιτίθεντο για να αποτρέψουν την πλήρη περιχαράκωση των Ουκρανών, ισχυρίστηκε. Ωστόσο δεν μπόρεσαν πλέον να αποτρέψουν την προέλαση των Ουκρανών πεζοναυτών.

Εκτιμάται πάντως ότι για να διατηρήσουν των έλεγχο των δύο αυτών οικισμών οι Ουκρανοί θα πρέπει να συστήσουν άμεσα δίαυλο διοικητικής μέριμνας, καθώς είναι αποκομμένοι από τις ελεύθερες περιοχές της Χερσώνας.

Ο ουκρανικός στρατός έχει απελευθερώσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 την πόλη της Χερσώνας, αλλά έχει δυσκολευτεί πολύ να προωθηθεί περαιτέρω στην περιφέρεια, το νότιο τμήμα της οποίας κατέχεται ακόμη από τους Ρώσους, χάρη στη συμπαγή δύναμη που ελέγχουν αμέσως νοτιότερα, στην κατεχόμενη από το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας.

Πηγή: Kyiv Independent, El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή