Ολλανδία: Φυλακή σε άνδρα που αμφισβήτησε το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ

Ολλανδία: Φυλακή σε άνδρα που αμφισβήτησε το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ

Πρόβαλε με λέιζερ ένα μήνυμα στο σπίτι της Αννας Φρανκ, με το οποίο υπονοούσε ότι το περίφημο ημερολόγιό της ήταν πλαστό

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο στην Ολλανδία καταδίκασε την Πέμπτη σε φυλάκιση δύο μηνών έναν άνδρα, ο οποίος πρόβαλε με λέιζερ ένα μήνυμα στο σπίτι της Αννας Φρανκ στο Αμστερνταμ, με το οποίο υπονοούσε ότι το περίφημο ημερολόγιό της ήταν πλαστό.

Ειδικότερα, το δικαστήριο δεν ακολούθησε την πρόταση της εισαγγελίας, που ζητούσε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Ο κατηγορούμενος δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή αφού έχει ήδη εκτίσει την ποινή του, στο διάστημα που παρέμεινε προφυλακισμένος.

Ο 42χρονος συνελήφθη αφού πρόβαλε με λέιζερ το μήνυμα «Ανν Φρανκ, εφευρέτρια του στιλό διαρκείας», γράφοντας λάθος το όνομά της. Υπονοούσε με τον τρόπο αυτό ότι το ημερολόγιο είναι πλαστό γιατί κάποιες σελίδες του είναι γραμμένες με στιλό που άρχισε να χρησιμοποιείται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η θεωρία αυτή άρχισε να κυκλοφορεί όταν βρέθηκαν πολλές σελίδες, γραμμένες με στιλό διαρκείας, ανάμεσα στα χαρτιά της Αννας Φρανκ, τη δεκαετία του 1980. Αποδείχθηκε όμως ότι τις είχε αφήσει κατά λάθος ένας ερευνητής, περίπου 20 χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το μήνυμα που προβλήθηκε στο σπίτι-μουσείο της Αννας Φρανκ «υπερέβαινε τα όρια ανοχής της κοινωνίας». «Με το να υπονοεί κανείς ότι η Αννα Φρανκ εφηύρε το στιλό διαρκείας αμφισβητεί την αυθεντικότητα του ημερολογίου της. Δεδομένης της τεράστιας σημασίας του Ημερολογίου της Αννας Φρανκ για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, όλο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος ρεβιζιονισμού», εξήγησε το δικαστήριο στο σκεπτικό του.

Σημειώνεται πως εναντίον του άνδρα είχαν προσφύγει η διεύθυνση του μουσείου και το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ισραήλ (CIDI).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή