Ρωσία: Θέλει να αυξήσει τις «από βορρά» εμπορικές συναλλαγές της με την Κίνα

Ρωσία: Θέλει να αυξήσει τις «από βορρά» εμπορικές συναλλαγές της με την Κίνα

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία επιθυμεί να αυξήσει τις εμπορικές της συναλλαγές με την Κίνα μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού (Northern Sea Route) και να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο αυτήν την εβδομάδα, από όπου ζήτησε να γίνουν επενδύσεις στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό.

Η διαδρομή ξεκινάει από το Μουρμάνσκ, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία, και κατευθύνεται προς τα ανατολικά μέχρι τον Βερίγγειο Πορθμό, κοντά στην Αλάσκα.

Η Ρωσία προσεγγίζει τη διαδρομή αυτή ως εναλλακτική στη διώρυγα του Σουέζ. Αν και είναι πρακτικά δύσκολη λόγω του πυκνού πάγου κατά τη χειμερινή περίοδο, θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους των θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας σε μια εποχή που το εμπόριο της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Νόβακ, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Κίνα, συνάντησε τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ντινγκ Σουεσιάνγκ.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι αυτήν τη στιγμή ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας. Η Ρωσία ανταγωνίζεται το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). « Η Ρωσία μπορεί να γίνει ο κύριος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας», δήλωσε ο Νόβακ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT