Ρωσία: Συντονίζουμε την πολιτική μας στη Μέση Ανατολή με την Κίνα

Ρωσία: Συντονίζουμε την πολιτική μας στη Μέση Ανατολή με την Κίνα

Το πρόσφατο ρωσικό σχέδιο ειρήνευσης στον ΟΗΕ εγκρίθηκε από πέντε κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και την Κίνα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι συντονίζει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή με την Κίνα –έναν όλο και πιο στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου– την οποία επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχε συνομιλίες στην Ντόχα με τον Ζάι Τζουν, τον ειδικό απεσταλμένο της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, κατά τις οποίες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

«Επιβεβαιώθηκε η σταθερή εστίαση της Μόσχας και του Πεκίνου στον συντονισμό των προσπαθειών προς την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόσφατο ρωσικό σχέδιο στον ΟΗΕ εγκρίθηκε από πέντε κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων από τη Ρωσία και την Κίνα, απορρίφθηκε από άλλα τέσσερα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ έξι κράτη απείχαν, ανάμεσά τους η Βραζιλία.

Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Βασίλι Νεμπένζια, στηλίτευσε το ότι δυτικά κράτη εμπόδισαν να σταλεί «κοινό και ενιαίο μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαιτίας καθαρά εγωιστικών και πολιτικών συμφερόντων».

Η Μόσχα παραμένει «εξαιρετικά ανήσυχη για την ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου στη Γάζα και τον πολύ υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σύρραξης» σε όλη την περιφέρεια, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή