Τζ. Στίγκλιτς: Κίνδυνος για «εκρηκτική» άνοδο στο πετρέλαιο, λόγω Μέσης Ανατολής

Τζ. Στίγκλιτς: Κίνδυνος για «εκρηκτική» άνοδο στο πετρέλαιο, λόγω Μέσης Ανατολής

Την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να προκαλέσουν εκ νέου εκρηκτική άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, εξέφρασε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να προκαλέσουν εκ νέου εκρηκτική άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, εξέφρασε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστήμιου Κολούμπια, σημείωσε πως η κρίση στην Μέση Ανατολή, «ίσως οδηγήσει σε καταστάσεις αντίστοιχες της δεκαετίας του ’70, όπου είχε καταγραφεί αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού».

«Η δύναμη των χωρών του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ είναι ότι ελέγχουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παροχής πετρελαίου. Αν κλείσουν την κάνουλα, μπορεί να δούμε ξανά εκρηκτική άνοδο στην τιμή. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα, όπως τη δεκαετία του ’70», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν ο επερχόμενος χειμώνας αναμένεται δυσκολότερος από τον προηγούμενο, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του. «Το γεγονός ότι τα καταφέραμε τον περσινό χειμώνα με κάνει αισιόδοξο όσον αφορά τον φετινό. Ενα από τα πράγματα που ήταν πολύ δύσκολα τους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδέονταν στενά με τις τιμές του φυσικού αερίου. Η λάθος ρυθμιστική δομή οδήγησε σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δεν ήταν αναγκαίο», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή