Οργή σε Ευρώπη και Αμερική για τη χειραψία Ορμπαν – Πούτιν

Οργή σε Ευρώπη και Αμερική για τη χειραψία Ορμπαν – Πούτιν

=Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη η θερμή χειραψία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη η θερμή χειραψία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, που επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δεν πρέπει να «την πατήσουμε» με τις τακτικές του Πούτιν, προειδοποίησε ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ, προβάλλοντας τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Βίκτορ Ορμπαν, σε μία κίνηση σπάνια για επικεφαλής κράτους που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο στο παρασκήνιο ενός διεθνούς φόρουμ που διοργάνωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ για τον εορτασμό της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος», ενός εκτεταμένου έργου υποδομών που περιλαμβάνει περισσότερα από 150 κράτη και του οποίου ηγείται η ασιατική χώρα.

Ο Ορμπαν και ο Πούτιν κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλο και στη συζήτηση που άνοιξαν επικεντρώθηκαν «στους τομείς των παραδόσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της πυρηνικής ενέργειας», σύμφωνα με σύντομο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουγγρική κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός Ορμπαν τόνισε τη σημασία της ειρήνης, λέγοντας ότι ο τερματισμός της ροής των προσφύγων, των κυρώσεων και των μαχών αποτελεί κλειδί για ολόκληρη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας», ανέφερε η ανακοίνωση. Σε γραπτή δήλωσή του προς τον βρετανικό Guardian την Πέμπτη, ο Πετρ Πάβελ, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως στρατηγός στους κόλπους του ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Οπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως, ο Πούτιν δεν συναντά Ευρωπαίους ηγέτες με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καμία διαπραγμάτευση εκ μέρους του, απλώς και μόνο με την παύση των επιθέσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων του από το ουκρανικό έδαφος. Πραγματοποιεί αυτές τις συναντήσεις μόνο με στόχο να διασπάσει την ενότητα των ευρωπαϊκών χωρών και ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στις τακτικές του», καταλήγει.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε στο Reuters ότι οι εικόνες του Ούγγρου πρωθυπουργού να σφίγγει το χέρι με τον Πούτιν ήταν «πολύ, πολύ δυσάρεστες» και αψηφούσαν τη λογική.

«Ενώ η Ρωσία χτυπάει Ουκρανούς πολίτες, η Ουγγαρία (σ.σ. χώρα Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) παρακαλάει και συζητάει για επιχειρηματικές συμφωνίες», ανέφερε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, επέκρινε επίσης έντονα τη συνάντηση. «Ο ηγέτης της Ουγγαρίας επιλέγει να σταθεί δίπλα δίπλα με έναν άνθρωπο του οποίου οι στρατιωτικές δυνάμεις που ελέγχει είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, και μάλιστα ενώ επισήμως συγκαταλέγεται στους συμμάχους μας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ενώ η Ρωσία χτυπάει Ουκρανούς πολίτες, η Ουγγαρία παρακαλεί και συζητά για επιχειρηματικές συμφωνίες», πρόσθεσε.

Η πρέσβειρα της Γερμανίας στην Ουγγαρία, Τζούλια Γκρος, έθιξε επίσης το ζήτημα, κατακεραυνώνοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αναφερόμενη με απογοήτευση στο περιεχόμενο του διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών. «Αρα ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει τον επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας, να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων, τους βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων, τις απαγωγές παιδιών;» έγραψε στο X, πρώην Twitter. «Αυτό εννοείται και συζητήθηκε, σίγουρα;».

Τι απαντά η Βουδαπέστη

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, αντέδρασε στους επικριτές: «Η στάση της Ουγγαρίας όσον αφορά τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Πάντα υποστηρίζαμε τον ανοικτό και διαφανή διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση», δήλωσε. Η Ουγγαρία έχει αρνηθεί να καταδικάσει επίσημα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τον πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. «Βρίσκω πως υπάρχει κάτι το κωμικό και διασκεδαστικό στον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι πολιτικοί συρρέουν με σκοπό να επικρίνουν την ουγγρική κυβέρνηση και το ανοιχτά δηλωμένο ενδιαφέρον μας για τη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ η ηθική τους ανωτερότητα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια πρόσοψη», συμπλήρωσε.

Με την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Ορμπαν απουσίασε επίσης από την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών που έλαβε χώρα την Τρίτη με σκοπό να αποφασιστεί μια κοινή στάση της Ενωσης απέναντι στον πόλεμο Παλαιστίνης – Ισραήλ. Μια απουσία που δεν πέρασε επ’ ουδενί απαρατήρητη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT