Ιταλία: Χώρισε λόγω σεξισμού η Τζόρτζια Μελόνι

Ιταλία: Χώρισε λόγω σεξισμού η Τζόρτζια Μελόνι

Σε βίντεο ακούγεται ο συντροφός της να κάνει σε συνάδελφό του άβολες και προσβλητικές προτάσεις. Την ίδια στιγμή η χώρα παρέλυε από την 24ωρη πανιταλική απεργία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, ανακοίνωσε πως βάζει τέλος στη σχέση με τον σύντροφό της Αντρέα Τζιαμπρούνο, τηλεοπτικό δημοσιογράφο, ο οποίος έγινε πρόσφατα αντικείμενο έντονης δημόσιας κριτικής ύστερα από μια σειρά σεξιστικών σχολίων.

«Η σχέση μου με τον Αντρέα Τζιαμπρούνο, που διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια, τελειώνει εδώ», έγραψε η Μελόνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δύο ημέρες αφότου κυκλοφόρησαν δημόσια βίντεο του Τζιαμπρούνο στα οποία κάνει άβολες και προσβλητικές προτάσεις προς μια συνάδελφό του.

«Τον ευχαριστώ για τα υπέροχα χρόνια που περάσαμε μαζί, για τις δυσκολίες που ξεπεράσαμε παρέα και επειδή μου έδωσε το πιο όμορφο πράγμα που έχω στη ζωή μου, την κόρη μας Τζινέβρα», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Ιταλίδα πρωθυπουργός. «Οι δρόμοι μας έχουν πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις εδώ και λίγο καιρό και έχει έρθει η στιγμή να το αποδεχθούμε».

«Τρίο, ίσως και κουαρτέτο»

Σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ο Αντρέα Τζιαμπρούνο ακούγεται να λέει στη συνάδελφό του Βιβιάνα Τζουλιέλμι εκτός αέρα «έχεις δεσμό;» κι εκείνη του απαντάει «ναι, σου το είπα και πριν, Αντρέα». «Είσαι ανοιχτόμυαλο άτομο όμως; Χρειαζόμαστε άλλο ένα άτομο στην εκπομπή για να κάνουμε “τρίο”. Θέλεις να έρθεις για “τρίο”; Ισως και για “κουαρτέτο”», επιμένει εκείνος.

Τον Σεπτέμβριο η Μελόνι υπερασπίστηκε τον Τζιαμπρούνο, ύστερα από την προκλητική δήλωσή του ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να «αποφεύγουν να μεθούν αν θέλουν να μην πέφτουν θύματα βιασμού».

Αυτά τα σχόλια έγιναν στον αέρα σε μια περίοδο που την ιταλική επικαιρότητα απασχολούσε μια σειρά από υποθέσεις βιασμών υψηλού προφίλ. Τότε η Μελόνι είχε δηλώσει ότι τα λόγια του συντρόφου της είχαν παρερμηνευτεί και ότι, αν και ήταν «βιαστικά», ήταν παρόμοια με τις συμβουλές της μητέρας της, που της είχε πει «να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και το κεφάλι σου βιδωμένο στους ώμους». Παράλληλα με τα προσωπικά προβλήματα, ωστόσο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός κλήθηκε να διαχειριστεί και μια πανιταλική 24ωρη γενική απεργία που ξεκίνησε στις 21.00 προχθές το βράδυ (ώρα Ιταλίας) και ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ. Στην απεργία αλλά και σε διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις κάλεσαν τους εργαζομένους δεκάδες σωματεία τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα «παραλύοντας» τις υπηρεσίες της εκπαίδευσης, της υγείας αλλά και των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών σταθμών και των αεροδρομίων. Οι οργανώσεις και τα συνδικάτα παρουσίασαν ως βασικά αιτήματα της απεργίας την ανανέωση των εργασιακών συμβάσεων, τη μείωση των ωρών εργασίας και το «πάγωμα» των δαπανών που κάνει η χώρα σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι οργανώσεις των εργαζομένων στα εναέρια μέσα ανακοίνωσαν τη δική τους απεργία για τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αλλά δεσμεύθηκαν να παράσχουν υπηρεσίες για το διάστημα 07.00-10.00 και 18.00-21.00. Φυσικά, και καθότι τα αεροδρόμια της Ιταλίας είναι από τα κομβικότερα της Ευρώπης, μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού από διάφορες χώρες ταλαιπωρήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή