Εκλογές στην Ελβετία: Ενίσχυση του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος

Εκλογές στην Ελβετία: Ενίσχυση του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος

Στροφή προς τα δεξιά φαίνεται να έχουν κάνει οι Ελβετοί ψηφοφόροι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή προς τα δεξιά φαίνεται να έχουν κάνει οι Ελβετοί ψηφοφόροι κατά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, όπως δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα. Αντίθετα μεγάλες απώλειες υπέστησαν οι Πράσινοι.

Αν και οι κάλπες όπως συνήθως στην Ελβετία, δεν έφεραν κάποιο κόμμα σε θέση να κυβερνήσει με αυτοδυναμία, σε μια χώρα όπου οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι παγιωμένος θεσμός, η άνοδος του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος ενδεχομένως να σηματοδοτήσει στροφή κατά των μεταναστών.

Ο Μάρκο Κιέζα, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, που έλαβε 28,6% στις εκλογές της Κυριακής, κατάφερε να ενισχύσει την εκλογική απήχηση της δεξιάς λαϊκίστικης παράταξης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες χάρη στην αντιμεταναστευτική του ρητορική, όπως επισημαίνει ο Economist.

Πρόκειται για το κόμμα που από το 2000 και μετά κυριαρχεί στις ομοσπονδιακές εκλογές της Ελβετίας ανακτώντας φέτος τις δυνάμεις που είχε χάσει στις εκλογές του 2019.

Εκλογές στην Ελβετία: Ενίσχυση του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος-1
Ο επικεφαλής του πρώτου σε δύναμη κόμματος, Μάρκο Κιέζα (φωτ.: Reuters)

Μικρή ενίσχυση, της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας, αποκόμισε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, αλλά η απόστασή του από το Λαϊκό Κόμμα αυξήθηκε στις 10,6 ποσοστιαίες μονάδες αφού έλαβε το 18% των ψήφων.

Στην τρίτη θέση πέρασε το κόμμα του Κέντρου, με ποσοστό 14,6% και ενίσχυση 0,8% από το 2019, αφήνοντας στην τέταρτη θέση το Κόμμα των Φιλελευθέρων με 14,4% και πτώση 14,4%.

Μεγαλύτερη ήταν όμως η πτώση για τους Πράσινους που υποχώρησαν πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό (9,4%), έναντι 13,2% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Με αυτά τα αποτελέσματα στη νέα ομοσπονδιακή βουλή των 200 μελών, το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα έχει εκλέξει 62 βουλευτές (εννέα περισσότερους από το 2019), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα έχει 41 έδρες (+2), το Κέντρο 29 (+1), οι Φιλελεύθεροι 28 (-1) και οι Πράσινοι 23 (-5).

«Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο για προοδευτικά ζητήματα ή θέματα όπως το περιβάλλον και η βιωσιμότητα», δήλωσε η Κλόε Γιανς, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων GFS Bern. «Οι πολιτικοί θα αισθανθούν λιγότερη πίεση από το εξωτερικό να προωθήσουν αυτήν την ατζέντα τα επόμενα τέσσερα χρόνια ύστερα από αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα είναι απίθανο να αλλάξουν τη σύνθεση της κυβέρνησης της Ελβετίας, του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, όπου επτά θέσεις του υπουργικού συμβουλίου κατανέμονται μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων κομμάτων, ανάλογα με το ποσοστό ψήφων τους.

«Το προοδευτικό πνεύμα πριν από τέσσερα χρόνια έχει πια εξαφανιστεί. Υστερα από τέσσερα χρόνια κρίσεων, με τον κορωνοϊό και την Ουκρανία, οι άνθρωποι είναι πιο συντηρητικοί από ό,τι ήταν το 2019», εξήγησε ο Μίκαελ Χέρμαν, πολιτικός αναλυτής της εταιρείας ερευνών Sotomo.

Με πληροφορίες από Reuters, Economist, La Tribune de Geneve

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT