Εκ των έσω βαλλόμενος ο Νετανιάχου: Υπό αμφισβήτηση η παραμονή του στην εξουσία

Εκ των έσω βαλλόμενος ο Νετανιάχου: Υπό αμφισβήτηση η παραμονή του στην εξουσία

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, ο πανταχόθεν βαλλόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός καλείται πια να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις επιθέσεις των «έξω» αλλά και τις επικρίσεις των «μέσα». Θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία;

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από 17 ημέρες πολέμου και ενώ οι πληγές από το σοκ των πολύνεκρων επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου παραμένουν ανοιχτές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καλείται να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ από πυρά που προέρχονται όχι μόνο από το εξωτερικό (τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, το Ιράν) αλλά και από το εσωτερικό του Ισραήλ.

Το περασμένο Σάββατο χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ζητώντας την παραίτηση του Νετανιάχου, κάτι το οποίο έχουν κάνει όμως τα τελευταία 24ωρα επωνύμως και αρκετοί επιφανείς Ισραηλινοί.

Σφυγμομετρήσεις 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση (του «Dialog Center») που είχε δημοσιευθεί στη Jerusalem Post στις 13 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται να θεωρούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (86%) ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις που δέχθηκε η χώρα τους στις 7 Οκτωβρίου συνιστούν αποτυχία της ισραηλινής ηγεσίας. Το 94% εκτιμά ότι η ισραηλινή κυβέρνηση φέρει μερίδιο ευθύνης και το 75% ότι αυτό το μερίδιο είναι μεγαλύτερο εάν συγκριθεί με τις ευθύνες άλλων φορέων. Παράλληλα, υπάρχει και ένα 56% που θεωρεί ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να παραιτηθεί όχι τώρα αλλά όταν τελειώσει η εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση/απάντηση («Operation Swords of Iron») των Ισραηλινών κατά της Χαμάς.   

Παρόμοια είναι και τα ευρήματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Maariv στις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτά, το 80% των Ισραηλινών (και το 69% των ψηφοφόρων του κόμματος Λικούντ του οποίου ηγέτης είναι ο Νετανιάχου) θεωρεί ότι ο νυν πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει δημόσια την ευθύνη για τις αποτυχίες που οδήγησαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, είναι περισσότεροι πια εκείνοι (49%) που θα προτιμούσαν ως πρωθυπουργό τον Μπένι Γκαντζ και λιγότεροι (28%) τον Νετανιάχου.

Επιφανείς φωνές κατά Νετανιάχου

Αλλά και σε επίπεδο προσωπικοτήτων, υπάρχουν πρώην αξιωματούχοι που αμφισβητούν πια ανοιχτά την παραμονή του 74χρονου Νετανιάχου στην εξουσία. «Πρώην στρατιωτικοί και πολιτικοί λένε ότι ο πρωθυπουργός φέρει την ευθύνη για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην εισβολή της Χαμάς», γράφει η Ρουθ Μίκαελσον στην ανταπόκριση που έστειλε στον βρετανικό Observer από την Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ δήλωσε, επί παραδείγματι, στον Observer ότι ο λαός δεν εμπιστεύεται πια τον Νετανιάχου ως ηγέτη έπειτα από όσα συνέβησαν, ενώ και ο πρώην αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και άλλοτε αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Νταν Χαλούτζ, υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου «θα έπρεπε να παραιτηθεί».

Οι «πηγές» των επικρίσεων 

Ο Νετανιάχου κατηγορείται πια, από τους επικριτές του, ότι επέτρεψε στη Χαμάς να ενδυναμωθεί στη Γάζα (με τη βοήθεια και του Κατάρ) θεωρώντας ότι έτσι θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη Φατάχ και να προκαλέσει ρήγματα στις τάξεις των Παλαιστινίων.

Ο 74χρονος Νετανιάχου κατηγορείται, επίσης, ότι ηγήθηκε της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στα ισραηλινά χρονικά, και ότι προώθησε πολιτικά ακραίες φωνές και τάσεις «φλερτάροντας» με υπερορθόδοξους, ακροδεξιούς και εποίκους. Υπενθυμίζεται ότι πολύ πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ «έβραζε» με φόντο την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθούσε η κυβέρνηση Νετανιάχου, μια μεταρρύθμιση ενάντια στην οποία διαδήλωναν επί σειρά μηνών εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, μεταξύ αυτών και πολλοί έφεδροι.  

«Θα μπορούσε, άραγε, η τρέχουσα σύγκρουση να αποδειχθεί μοιραία για την ηγεσία Νετανιάχου;», διερωτώνται οι συντάκτες του ιστοχώρου Gzero, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το πολιτικό τέλος του Νετανιάχου, του γνωστού και ως «Μπίμπι» («Bibi»), το είχαν προβλέψει και άλλοι σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν αλλά διαψεύσθηκαν.

Αυτήν τη φορά ωστόσο, δεν αποκλείεται τα πράγματα να εξελιχθούν κατά τρόπο διαφορετικό, σύμφωνα με το Gzero. 

Με πληροφορίες από Gzero, the Observer, Jerusalem Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή