Βενεζουέλα: Η Μαρία Μασάντο αντίπαλος του Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές

Βενεζουέλα: Η Μαρία Μασάντο αντίπαλος του Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν η κυβέρνηση Μαδούρο θα ανακαλέσει την απόφασή της να αποκλείσει τη Μασάντο από τις εκλογές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μηχανικός Μαρία Κορίνα Μασάντο θα είναι η αντίπαλος του Νικολάς Μαδούρο για την προεδρία της Βενεζουέλας αφού επικράτησε στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης με συντριπτική πλειοψηφία. 

«Αυτό δεν είναι ακόμη το τέλος, αλλά είναι η αρχή του τέλους», δήλωσε στους υποστηρικτές της σε υπαίθρια συγκέντρωση στο Καράκας, την πρωτεύουσα. «Σήμερα απελευθερώσαμε μια πολύ ισχυρή δύναμη. Σήμερα δείξαμε στους εαυτούς μας τι είμαστε ικανοί να κάνουμε».

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν η κυβέρνηση Μαδούρο θα ανακαλέσει την απόφασή της να αποκλείσει τη Μασάντο από τις εκλογές. Αναλυτές λένε ότι θα αποτελούσε σημαντική απειλή για τον πρόεδρο.

Το 2019, η Μασάντο υποστήριξε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά του Νικολάς Μαδούρο και τάχθηκε στο πλευρό του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο διέκοψε τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ το 2019, τη χρονιά που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Στην προσπάθειά της να επιτύχει την εκδίωξη του Μαδούρο από την εξουσία, η Ουάσιγκτον εξαπέλυσε ομοβροντίες κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Αν και ο Αμερικανός νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει επισήμως να μην αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, κρίνοντας ότι εξελέγη με «απάτη» στις εκλογές του 2018 από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση, η πετρελαϊκή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων.

Προ ημερών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε περιορισμένη χαλάρωση των κυρώσεων που επιβάλλει σε βάρος της Βενεζουέλας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μια ημέρα νωρίτερα η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο και η αντιπολίτευση ενόψει της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών το 2024.

Η αναγγελία της χαλάρωσης των αμερικανικών κυρώσεων, στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου και του χρυσού, ακολουθεί την υπογραφή από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στα Μπαρμπάντος με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να οργανωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή