Ασκήσεις ισορροπίας στην Τεχεράνη

Ασκήσεις ισορροπίας στην Τεχεράνη

«Για τους ηγέτες του Ιράν, ειδικά για τον ανώτατο ηγέτη (Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ), η ύψιστη προτεραιότητα είναι η επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας», δήλωσε ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Οκτωβρίου, το Ιράν απηύθυνε δημόσια τελεσίγραφο στον ορκισμένο του εχθρό, το Ισραήλ: Σταματήστε την επίθεσή σας στη Γάζα, αλλιώς θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε δράση.

Λίγες ώρες αργότερα, η αποστολή της χώρας στον ΟΗΕ άμβλυνε τον τόνο, διαβεβαιώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δεν θα επέμβουν στη σύγκρουση, εκτός εάν το Ισραήλ επιτεθεί εναντίον ιρανικών συμφερόντων ή πολιτών. 

Το Ιράν, μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς στη Γάζα, βρίσκεται σε δίλημμα καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Το να μείνει στο περιθώριο ενόψει μιας ισραηλινής εισβολής στη Γάζα θα ανατρέψει την ιρανική στρατηγική για περιφερειακή επικράτηση που ακολουθείται για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, υποστηρίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει βαρύ τίμημα στο Ιράν και να προκαλέσει την οργή εναντίον των Αγιατολάχ, σε μία χώρα που ήδη έχει κλονιστεί οικονομικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Reuters, προς το παρόν υπάρχει ομοφωνία στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ιράν με τις εντολές να είναι ξεκάθαρες: αποφυγή οποιασδήποτε κλιμάκωσης που θα ανάγκαζε την χώρα να εμπλακεί.  

Πρόκειται για άσκηση ισορροπίας για την Τεχεράνη. Η απώλεια της βάσης εξουσίας που δημιουργήθηκε στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω της Χαμάς και της Ισλαμική Τζιχάντ επί τρεις δεκαετίες θα χαλούσε τα σχέδια του Ιράν. 

Η έλλειψη αντίδρασης θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας από τις οργανώσεις που στηρίζει η χώρα, οι οποίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της επιρροής της Τεχεράνης στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Επιβίωση του καθεστώτος η προτεραιότητα 

«Για τους ηγέτες του Ιράν, ειδικά για τον ανώτατο ηγέτη (Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ), η ύψιστη προτεραιότητα είναι η επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας», δήλωσε ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιρανικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει σκληρή ρητορική κατά του Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η επίθεση, αλλά απέχουν από την άμεση στρατιωτική εμπλοκή, τουλάχιστον προς το παρόν».

Από τις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ έχει ανταλλάξει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων. Δύο πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις των ανθρώπων της οργάνωσης δηλώνουν ότι η Χεζμπολάχ θέλει να κρατά απασχολημένες τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά να μην ανοίξει ένα νέο μεγάλο μέτωπο.

Ο ηγέτης της Σαγίντ Χασάν Νασράλα, ο οποίος είναι γνωστός για τις απειλές που εκτοξεύει κατά του Ισραήλ σε ομιλίες του, δεν έχει μιλήσει δημόσια από την έναρξη της κρίσης.

Τρεις ανώτερες ισραηλινές πηγές ασφαλείας και μια δυτική πηγή ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί μια άμεση αντιπαράθεση με την Τεχεράνη.

«Δεν θα υπάρξει αμερικανική εμπλοκή»

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι στόχος τους είναι να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης και να μην υπάρξει επίθεση κατά αμερικανικών στόχων και συμφερόντων στην περιοχή. 

Επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στο Ισραήλ την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέψευσε δημοσίευμα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης που ανέφερε ότι αν η Χεζμπολάχ ξεκινήσει πόλεμο, ο αμερικανικός στρατός θα εμπλακεί. 

«Δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας στάσης ανεφοδιασμού στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να περιορίσει τη σύγκρουση.

«Ούτε Γάζα ούτε Λίβανος»

Η συμφιλίωση με τη μεσολάβηση της Κίνας του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας έχει περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα για την Τεχεράνη που θέλει να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο αυτή την «εύθραυστη πρόοδο».

Εν τω μεταξύ, υπάρχει ο εσωτερικός παράγοντας. Το Ιράν δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια άμεση ανάμειξη στη σύγκρουση, ενώ υπάρχουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο πολύμηνων αναταραχών που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. 

Τα οικονομικά δεινά, που προκαλούνται κυρίως από τις κυρώσεις, έχουν οδηγήσει πολλούς Ιρανούς να επικρίνουν την επί δεκαετίες πολιτική διοχέτευσης κεφαλαίων στις ένοπλες ομάδες για την επέκταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Το σύνθημα «Ούτε Γάζα ούτε Λίβανος, θα θυσιάσω τη ζωή μου για το Ιράν» έχει γίνει σήμα κατατεθέν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν εδώ και χρόνια, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση του λαού με την κατανομή πόρων από το κατεστημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT