Βενεζουέλα: Η μηχανικός που θα αναμετρηθεί με τον Μαδούρο

Βενεζουέλα: Η μηχανικός που θα αναμετρηθεί με τον Μαδούρο

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο επικράτησε συντριπτικά ως κοινή υποψήφια της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μηχανικός Μαρία Κορίνα Ματσάδο επικράτησε συντριπτικά στις προκριματικές εκλογές για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Οι άλλοι εννέα ανθυποψήφιοί της υπολείπονται πολύ σε δημοτικότητα, με αποτέλεσμα να προεξοφλείται η μονομαχία της 56χρονης με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο του χρόνου. Ιστορικά διχασμένη η αντιπολίτευση στη χώρα, οργάνωσε τις προκριματικές προκειμένου να συσπειρωθεί πίσω από έναν υποψήφιο, αρκετά ισχυρό ώστε να αναμετρηθεί με τον Μαδούρο, ο οποίος θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Ο πρόεδρος της χώρας βρίσκεται στον θώκο από το 2013 κι ενώ επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι προθέσεις του, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα θελήσει να παραμείνει στην εξουσία. Τα περισσότερα κόμματα είχαν μποϊκοτάρει τις τελευταίες προεδρικές εκλογές αφότου οι υποψήφιοί τους φυλακίστηκαν ή αποκλείστηκαν από τη διαδικασία. Αν και οι πιθανότητες είναι εις βάρος τους, εμφανίζονται πρόθυμοι να κατέλθουν στην κρίσιμη αναμέτρηση.

Οι ΗΠΑ, διά στόματος του ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, έχουν δεσμευθεί πως θα επαναφέρουν τις κυρώσεις εάν η κυβέρνηση δεν άρει τις απαγορεύσεις που εμποδίζουν κάποιους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να διεκδικήσουν τον θώκο. Η Ματσάδο, που έχει υποσχεθεί να ιδιωτικοποιήσει την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PVDSA εάν εκλεγεί πρόεδρος, εμφανίζεται να εξασφαλίζει το 93% των ψήφων. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία, που διοργανώθηκε χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης, ήταν διπλάσια και πλέον της αναμενομένης σε ορισμένες πολιτείες, παρά τη μεταφορά εκλογικών κέντρων, τις μεγάλες ουρές και την έλλειψη βενζίνης και δημόσιων μέσων μεταφοράς σε ορισμένες περιοχές.

Ο πιο κοντινός αντίπαλος της Ματσάδο, ο Κάρλος Προσπέρι, πρώην βουλευτής, εξασφαλίζει το 4,75% των ψήφων. Η 56χρονη Ματσάδο προηγείτο με περίπου 40 μονάδες των αντιπάλων της στις δημοσκοπήσεις. Τον Ιούνιο, απαγορεύθηκε στη Ματσάδο η άσκηση δημόσιου αξιώματος για 15 χρόνια, αφού κατηγορείται από την κυβέρνηση Μαδούρο για διαφθορά και υποστήριξη των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας εις βάρος της Βενεζουέλας, χωρίς όμως να υπάρχουν απτές αποδείξεις για τα προαναφερθέντα αδικήματα.

Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα εκλογική συμφωνία, που επιτρέπει σε κάθε πλευρά να επιλέξει τον υποψήφιό της σύμφωνα με τους εσωτερικούς της κανόνες. Οι ΗΠΑ, που χαλάρωσαν σε γενικές γραμμές τις κυρώσεις στο πετρέλαιο και στο αέριο καθώς και τα ομόλογα από τη Βενεζουέλα σε απάντηση για τη συμφωνία, έχει πει πως ο Μαδούρο έχει διορία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να αρχίσει να αποσύρει τις απαγορεύσεις εις βάρος της αντιπολίτευσης και να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και Αμερικανούς που «κρατούνται άδικα».

Αν και πέντε κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, η κυβέρνηση Μαδούρο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υποψήφιοι εις βάρος των οποίων ισχύουν απαγορεύσεις δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές του 2024. Η αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζει πως οι απαγορεύσεις είναι παράνομες, ήταν επιφυλακτική για το τι θα έκανε αν η Ματσάδο κερδίσει τις προκριματικές εκλογές αλλά δεν μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές το 2024. Η Ματσάδο έχει δηλώσει πως θα μπορούσε να πιέσει τις εκλογικές αρχές να την αφήσουν να υποβάλει υποψηφιότητα, ενώ άλλοι έχουν πει πως θα χρειαζόταν να βρεθεί αντικαταστάτης. «Ελαβα την εντολή και αποδέχομαι τη δέσμευση να την υλοποιήσω», διακήρυξε η Ματσάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή