Washington Post: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν «σχέδιο μαζικής εκκένωσης», αν κλιμακωθεί ο πόλεμος

Washington Post: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν «σχέδιο μαζικής εκκένωσης», αν κλιμακωθεί ο πόλεμος

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες ενδεχομένως θα χρειαστεί να απομακρυνθούν από τη Μέση Ανατολή, αν η αιματοχυσία στη Γάζα δεν περιοριστεί

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τη Μέση Ανατολή, αν η αιματοχυσία στη Γάζα δεν περιοριστεί, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους που έχουν γνώση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της αμερικανικής κυβέρνησης, τους οποίους επικαλείται η Washington Post.

Το ζήτημα της προετοιμασίας μιας τέτοιας επιχείρησης έρχεται, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν λεπτομερώς τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί που ζουν στο Ισραήλ και στον γειτονικό Λίβανο ανησυχούν ιδιαίτερα. Τόνισαν, πάντως, ότι μια εκκένωση αυτού του μεγέθους θεωρείται το χειρότερο πιθανό σενάριο και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις.

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε αξιωματούχος, «θα ήταν ανεύθυνο να μην έχουμε σχέδιο για τα πάντα».

Πώς θα είναι χερσαίος πόλεμος στη Γάζα

Η αμερικανική κυβέρνηση, παρά τη σθεναρή δημόσια υποστήριξή της προς το Ισραήλ, είναι βαθιά θορυβημένη από την προοπτική κλιμάκωσης, και τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει την προσοχή της εν μέρει στην περίπλοκη υλικοτεχνική προετοιμασία για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη να μετακινηθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

Περίπου 600.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονταν στο Ισραήλ και άλλοι 86.000 στον Λίβανο όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανησυχία στον Λίβανο αφορά κυρίως τη Χεζμπολάχ, η οποία ελέγχει τη χώρα από το 1992. Εδώ και καιρό το Ιράν εκπαιδεύει δυνάμεις της και της στέλνει προμήθειες όπλων, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στο Ισραήλ από τον Βορρά. Δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο θα αύξανε την πίεση στις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί αψιμαχίες κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί πάρα πολύ ότι αυτό το πράγμα θα ξεφύγει από τον έλεγχο», τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η WP.

Η ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης δεν περιορίζεται στις δύο χώρες. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούν στενά τις διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, θέτοντας σε αυξημένη επιφυλακή τόσο το προσωπικό των ΗΠΑ όσο και τους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο βομβαρδισμός της Γάζας έχει φουντώσει την οργή κατά του Ισραήλ, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το Παλαιστινιακό, ζήτημα που κάποιοι θεωρούσαν ότι δεν είχε πλέον τόση σημασία στον αραβικό κόσμο.

«Ο δρόμος έχει πλέον το πάνω χέρι»

Washington Post: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν «σχέδιο μαζικής εκκένωσης», αν κλιμακωθεί ο πόλεμος-1

«Ο δρόμος σε μεγάλο βαθμό έχει πλέον το πάνω χέρι», δήλωσε ο Μπρους Ρίντελ, ανώτερος συνεργάτης του Brookings Institution και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον.

«Μας έλεγαν τα τελευταία δέκα χρόνια ότι ο αραβικός και ο μουσουλμανικός κόσμος δεν νοιάζεται πια για την Παλαιστίνη και ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ ήταν η απόδειξη για αυτό», πρόσθεσε ο Ρίντελ, αναφερόμενος στις συμφωνίες, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Σουδάν, του Μαρόκου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. «Λοιπόν, η Παλαιστίνη έχει επιστρέψει. Δεν νομίζω ότι εξαφανίστηκε ποτέ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι στη Γάζα, κυρίως άμαχοι και παιδιά, έχουν σκοτωθεί εν μέσω αδιάκοπων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες ξεκίνησαν έπειτα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Πώς ο Μπάιντεν προσπάθησε να επιβραδύνει την εισβολή

Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν δημοσίως τους σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης, ελπίζοντας να αποφύγουν να προκαλέσουν πανικό μεταξύ των Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο, η στάση τους έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε συμβουλή προς όλους τους Αμερικανούς παγκοσμίως «να επιδείξουν αυξημένη προσοχή» λόγω «αυξημένων εντάσεων σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, του ενδεχόμενου τρομοκρατικών επιθέσεων [και] διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων».

Η προειδοποίηση ήρθε σε συνέχεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν ως απάντηση στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς και εν μέσω έκφρασης της οργής του αραβικού κόσμου για την πλήρη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον.

Πιθανή επιχείρηση εκκένωσης από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολη από οποιαδήποτε προηγούμενη αντίστοιχη επιχείρηση στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω της κλίμακάς της, επισήμαναν οι ειδικοί. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία έχουν συρρεύσει στην περιοχή αυτόν τον μήνα.

«Με 600.000 Αμερικανούς στο Ισραήλ και απειλές για άλλους Αμερικανούς σε όλη την περιοχή, είναι δύσκολο να σκεφτούμε εκκένωση που θα μπορούσε να συγκριθεί με άλλη ως προς την κλίμακα, την έκταση και την πολυπλοκότητά της», δήλωσε η Σούζαν Μαλόνεϊ, διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings.

«Το είδος των συμβουλών που έχει εκδώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον τελευταίο καιρό ήταν αρκετά ξεκάθαρες», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, επίσης, ότι προετοιμάζεται για σημαντική αύξηση των επιθέσεων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε παράλληλα στο Ιράν και στις «χορηγίες» της Τεχεράνης με αποδέκτες οργανώσεις με μακρά ιστορία στη χρήση ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη στόχευση αμερικανικών στρατιωτικών θέσεων.

Σε απάντηση, αξιωματούχοι του Πενταγώνου τόνισαν πως στέλνουν περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή.

Πιθανότητα κλιμάκωσης τις επόμενες ημέρες

Washington Post: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν «σχέδιο μαζικής εκκένωσης», αν κλιμακωθεί ο πόλεμος-2

Ο ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ευρύτερη κλιμάκωση» είναι πιθανή «τις επόμενες ημέρες». Οι ανώτεροι στρατιωτικοί ηγέτες, είπε, λαμβάνουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για τη διασφάλιση του αμερικανικού προσωπικού.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι περίπου 3.400 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ και στη Συρία. Το προσωπικό των ΗΠΑ, που εδρεύει κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, αναχαίτισε τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι Αμερικανοί που επιχειρούν σε αυτές τις χώρες έχουν γίνει εδώ και χρόνια στόχος πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Kataib Hezbollah, οργάνωσης που εδρεύει στο Ιράκ και ανέλαβε την ευθύνη για κάποιες από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ αναχαίτισαν πυραύλους κοντά στην Υεμένη

«Δεν βλέπουμε απαραίτητα ότι το Ιράν τους έχει δώσει ρητή εντολή να προβούν σε τέτοιου είδους επιθέσεις», δήλωσε ο Ράιντερ. «Ωστόσο, υποστηρίζονται από το Ιράν και για αυτό θα θεωρήσουμε τελικά το Ιράν υπεύθυνο».

Δεν έχει γίνει σαφές πόσες φορές το προσωπικό που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή έχει δεχθεί πυρά μετά τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η κρίση Ισραήλ – Χαμάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο ετοιμάζει αναφορά με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, ωστόσο η προσπάθεια παρεμποδίζεται από κρούσματα «παραπληροφόρησης».

Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή σοβαρούς τραυματισμούς από τις επιθέσεις. Ωστόσο, Αμερικανός εργολάβος στο Ιράκ έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που στρατιώτες και προσωπικό της αεροπορικής βάσης Αϊν αλ-Ασαντ έτρεχαν να καλυφθούν έπειτα από ψευδή συναγερμό για επερχόμενη επίθεση.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή