Ισραηλινή οργή για τις «φιλοπαλαιστινιακές» δηλώσεις του γ.γ. του ΟΗΕ

Ισραηλινή οργή για τις «φιλοπαλαιστινιακές» δηλώσεις του γ.γ. του ΟΗΕ

«Κύριε γενικέ γραμματέα, σε ποιον κόσμο ζείτε;» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ στον Γκουτέρες, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος δήλωσε ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς «δεν έγιναν στο κενό».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν κατήγγειλε τον Γκουτέρες για την κριτική του απέναντι στην ισραηλινή εκστρατεία στη Γάζα, αφηγούμενος παραστατικές λεπτομέρειες των επιθέσεων της Χαμάς σε αμάχους και κατονομάζοντας παιδιά που απήχθησαν από την τρομοκρατική ομάδα.

«Κύριε γενικέ γραμματέα, σε ποιον κόσμο ζείτε;» είπε ο Κοέν στον Γκουτέρες, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση. «Σίγουρα δεν είναι αυτός ο κόσμος μας».

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερνταν χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πορτογάλου αξιωματούχου «σοκαριστικές, φρικτές και εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα της περιοχής μας. Τα σχόλιά του… αποτελούν δικαιολογία για την τρομοκρατία και τις δολοφονίες. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα άτομο με τέτοιες απόψεις είναι επικεφαλής ενός οργανισμού που προέκυψε μετά το Ολοκαύτωμα».

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», είπε νωρίτερα ο Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Εχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς, να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία τους να καταπνίγεται, τους ανθρώπους τους να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να γκρεμίζονται. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανισθεί».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι τα παράπονα των Παλαιστινίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις «αποκρουστικές επιθέσεις» της Χαμάς και οι οποίες με τη σειρά τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT