ΗΠΑ: Πάνω από 30 πολιτείες μήνυσαν τη Meta για «τεχνάσματα» προσέγγισης παιδιών

ΗΠΑ: Πάνω από 30 πολιτείες μήνυσαν τη Meta για «τεχνάσματα» προσέγγισης παιδιών

Οι πολιτείες δήλωσαν ότι οι αλγόριθμοι της Meta είχαν σχεδιασθεί για να ωθούν τα παιδιά και τους εφήβους σε «τρύπες» τοξικού και επιβλαβούς περιεχομένου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 30 αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν αγωγή κατά της Meta για συνειδητή χρήση «ειδικών» χαρακτηριστικών στο Instagram και το Facebook ώστε να προσελκύσει παιδιά στις πλατφόρμες της, παρόλο που η εταιρεία δήλωσε ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλείς για τους νέους.

Οι πολιτείες στην αγωγή που κατέθεσαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι η Meta παραβίασε τους νόμους περί προστασίας των καταναλωτών, παγιδεύοντας και εξαπατώντας τους χρήστες σχετικά με την ασφάλεια των πλατφορμών της. 

Οι πολιτείες δήλωσαν ότι οι αλγόριθμοι της Meta είχαν σχεδιασθεί για να ωθούν τα παιδιά και τους εφήβους σε «τρύπες» τοξικού και επιβλαβούς περιεχομένου. 

Oπως σχολιάζουν οι NYT, είναι ασυνήθιστο για τόσες πολλές πολιτείες να μηνύσουν έναν τεχνολογικό γίγαντα. Ο συντονισμός δείχνει ότι οι πολιτείες δίνουν προτεραιότητα στο ζήτημα των παιδιών και της ασφάλειας στο διαδίκτυο, όπως ακριβώς έκαναν στο παρελθόν για υποθέσεις κατά των μεγάλων εταιρειών καπνού και των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Οι νομοθέτες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok λόγω της έκθεσης των παιδιών. Τα τελευταία χρόνια, η Βρετανία, ακολουθούμενη από αμερικανικές πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Γιούτα, ψήφισε νόμους που θα απαιτούν από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να ενισχύσουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή