Συνελήφθη ο «Ταλιμπάν της Μελίγια», ένας από τους μεγαλύτερους στρατολόγους τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Συνελήφθη ο «Ταλιμπάν της Μελίγια», ένας από τους μεγαλύτερους στρατολόγους τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Ο συλληφθείς θεωρείται ότι είχε στείλει περισσότερους από 600 άνδρες στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβυή και την Υεμένη

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μουστάφα Μάγια Αμάγια που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στρατολόγους τζιχαντιστών στην Ευρώπη, συνελήφθη έπειτα από επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας. 

Προερχόμενος από ισπανική οικογένεια Ρομά, o Aμάγια έχει το παρατσούκλι «Ταλιμπάν της Μελίγια», του ισπανικού θύλακα όπου συνελήφθη. Ο συλληφθείς θεωρείται ότι είχε στείλει περισσότερους από 600 άνδρες στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβυή και την Υεμένη. Oντας σε αναπηρικό καροτσάκι, στρατολογούσε επίδοξους τζιχαντιστές μέσω social media. 

Ηδη το 2014, είχε συλληφθεί για στρατολόγηση μαχητών για το ISIS και την Αλ Κάιντα. Τέσσερα χρόνια μετά τη σύλληψή του, το 2018, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 ετών. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του περασμένου έτους, αφού ήρθε σε συμφωνία με την εισαγγελία.

Την περασμένη Παρασκευή, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα που κατηγορούνταν (ή σχετίζονταν) με την κατήχηση τζιχαντιστών στα κοινωνικά δίκτυα. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Γρανάδα. Σε επιδρομές στα σπίτια τους, η αστυνομία βρήκε ένα εγχειρίδιο του Ισλαμικού Κράτους για την κατασκευή αυτοσχέδιας βόμβας. 

Η Ισπανία παραμένει στο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής 4, το δεύτερο υψηλότερο, αν και έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας.

Με πληροφορίες από LeSoir, ΑbcEs, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή