ΗΠΑ: Εκτός νόμου έθεσε φιλοπαλαιστινιακή φοιτητική οργάνωση ο Ντε Σάντις στη Φλόριντα

ΗΠΑ: Εκτός νόμου έθεσε φιλοπαλαιστινιακή φοιτητική οργάνωση ο Ντε Σάντις στη Φλόριντα

Η Φλόριντα είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θέτει εκτός νόμου την παλαιστινιακή φοιτητική οργάνωση, της οποίας η ηγεσία τάχθηκε υπέρ της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πανεπιστημιακό σύστημα της Φλόριντα, σε συνεργασία με τον κυβερνήτη Ρον Ντε Σάντις, διέταξε χθες, Τρίτη, τα κολέγια να θέσουν εκτός νόμου φιλοπαλαιστινιακή φοιτητική οργάνωση.

Η Φλόριντα είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θέτει εκτός νόμου τη συγκεκριμένη φοιτητική οργάνωση, της οποίας η ηγεσία τάχθηκε υπέρ της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Το Πολιτειακό Πανεπιστημιακό Σύστημα της Φλόριντα ανέφερε ότι το τμήμα της οργάνωσης Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (SJP) έπρεπε να διαλυθεί στο πλαίσιο της «πάταξης» στην πολιτεία –υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών– των διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις που παρέχουν «επιζήμια υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες».

Το SJP είναι ενεργό σε τουλάχιστον δύο πανεπιστήμια της Φλόριντα.

Εντάσεις σε πανεπιστήμια

Οι διενέξεις μεταξύ φιλοϊσραηλινών και φιλοπαλαιστινιακών φοιτητικών παρατάξεων έχουν οδηγήσει σε εντάσεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την πολιορκία και τους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Διοικητικοί υπάλληλοι σε αμερικανικά πανεπιστήμια άσκησαν κριτική στην SJP, η οποία χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς «ιστορική νίκη για την παλαιστινιακή αντίσταση» και κάλεσε σε «ημέρα αντίστασης» στις 12 Οκτωβρίου με διαδηλώσεις σε περισσότερα από 200 κολέγια στην Αμερική και στον Καναδά.

Στη «γραμμή» Ντε Σάντις οι πανεπιστημιακοί

Ο Ντε Σάντις, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους Παλαιστινίους.

Εχει υποστηρίξει πως οι πολίτες της Γάζας δεν θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε νερό και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας έως ότου η Χαμάς απελευθερώσει όλους τους ομήρους που συνέλαβε κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ.

Το πανεπιστημιακό σύστημα της Φλόριντα τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της SJP με ανακοίνωσή του, επικαλούμενο τον χαρακτηρισμό της επίθεσης της Χαμάς ως «αντίστασης», καθώς και αναφορές σύμφωνα με τις οποίες «οι εξόριστοι Παλαιστίνιοι φοιτητές είναι ΜΕΡΟΣ αυτού του κινήματος».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή