WSJ: Η Κίνα, ένας σύμμαχος των ΗΠΑ και ένα παλιό σκουριασμένο πλοίο

WSJ: Η Κίνα, ένας σύμμαχος των ΗΠΑ και ένα παλιό σκουριασμένο πλοίο

Το 1999 οι Φιλιππίνες προσάραξαν σκοπίμως ένα πολεμικό πλοίο, το BRP Sierra Madre, με στόχο να μετατρέψουν έναν ύφαλο σε φυλάκιο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμάχη μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων, συμμάχου των ΗΠΑ, κλιμακώνεται ταχύτατα με φόντο ένα ασυνήθιστο επίδικο: ένα πλοίο της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έχει διαρροές, είναι γεμάτο τρύπες και είναι σκουριασμένο. 

Το BRP Sierra Madre με τους πεζοναύτες του υπερασπίζεται τις διεκδικήσεις των Φιλιππίνων για έναν ύφαλο, που βρίσκεται περίπου 100 μίλια από τις ακτές τους. Το 1999, οι Φιλιππίνες προσάραξαν σκοπίμως το BRP Sierra Madre, με στόχο να μετατρέψουν τον ύφαλο σε φυλάκιο. Εκτοτε, το πλοίο αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Μανίλας

Οι Φιλιππίνες στέλνουν τακτικά προμήθειες στους πεζοναύτες του πλοίου και η Κίνα προσπαθεί να καταστήσει αυτές τις αποστολές όσο το δυνατόν πιο δύσκολες. Την Κυριακή, δυο σκάφη της Κίνας συγκρούσθηκαν με δυο των Φιλιππίνων. 

WSJ: Η Κίνα, ένας σύμμαχος των ΗΠΑ και ένα παλιό σκουριασμένο πλοίο-1
AP

Το αντιτορπιλικό USS Dewey του Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν κοντά στο σημείο, αν και κρατούσε αποστάσεις. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει ισχυρή υποστήριξη στον σύμμαχό τους στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν μίλησε τη Δευτέρα με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του και επιβεβαίωσε ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες είναι ακλόνητες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις ενέργειες της Κίνας επικίνδυνες και παράνομες, όπως και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται καθώς η Μανίλα αντιμετωπίζει ένα πιεστικό πρόβλημα: το πλοίο Σιέρα Μάδρε βρίσκεται σε κακή κατάσταση αφού είναι εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης για σχεδόν 25 χρόνια. Παρότι οι Φιλιππίνες έχουν πραγματοποιήσει κάποιες επισκευές, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι μέρες του πλοίου είναι μετρημένες.

Εάν το πλοίο βυθισθεί, οι κινεζικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο του υφάλου. Το Πεκίνο αντιτίθεται στις επισκευές του Sierra Madre, έχοντας ζητήσει να ρυμουλκηθεί. Οι Φιλιππίνες λένε ότι έχουν καθήκον να υποστηρίξουν τους πεζοναύτες τους στο πλοίο.

Οποιαδήποτε κίνηση της Κίνας για την κατάληψη του υφάλου θα ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τον σύμμαχό τους – όχι μόνο διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά. Το ενδεχόμενο αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Πηγή: Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή