Σερβία – Κόσοβο: Στις Βρυξέλλες αύριο Βούτσιτς και Κούρτι

Σερβία – Κόσοβο: Στις Βρυξέλλες αύριο Βούτσιτς και Κούρτι

Θα συναντηθούν, χωριστά ο καθένας, με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Μελόνι

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το νέο σχέδιο που θα αποτελέσει το πλαίσιο για τη συνέχιση του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στις ηγεσίες της Σερβίας και του Κοσόβου στις 21 Οκτωβρίου από πενταμελή ευρωαμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ. Αν και δεν έγινε επίσημα γνωστό το περιεχόμενο του σχεδίου, εικάζεται ότι πρόκειται για οδικό χάρτη με ακριβείς ημερομηνίες για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν η Σερβία και το Κόσοβο με την αποδοχή τον Μάρτιο στην Οχρίδα της ευρωπαϊκής πρότασης για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Α. Κούρτι ανέφερε ότι στις 26 Οκτωβρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με «ηγέτες κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών». Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κούρτι και Βούτσιτς θα συναντηθούν χωριστά με τον Γερμανό καγκελάριο Oλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Στις συναντήσεις θα παραστεί και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι συναντήσεις των κ.κ. Βούτσιτς και Κούρτι στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν τη βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Θα καλέσουν τη Σερβία να συνεργασuεί πλήρως για να διασφαλισuεί ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση ένοπλων Σέρβων κατά Κοσοβάρων αστυνομικών στην Μπάνισκα στις 24 Σεπτεμβρίου θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Σερβία και Κόσοβο θα κληθούν να εφαρμόσουν όλες τις συμφωνίες του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του 2013 για τη σύσταση της Eνωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή