Λύθηκε ο γρίφος των μαζικών θανάτων ελεφάντων στην Αφρική – Υπεύθυνο ένα βακτήριο

Λύθηκε ο γρίφος των μαζικών θανάτων ελεφάντων στην Αφρική – Υπεύθυνο ένα βακτήριο

Εκατοντάδες ελέφαντες είχαν πεθάνει ξαφνικά το 2020 μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν την αιτία των ξαφνικών θανάτων εκατοντάδων ελεφάντων στην Αφρική το 2020. 

Πάνω από τριακόσιοι ελέφαντες είχαν πεθάνει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2020 στο δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο της Μποτσουάνα, και άλλοι 35 δύο μήνες μετά στη Ζιμπάμπουε. 

Οι απρόσμενοι και μαζικοί αυτοί θάνατοι προκάλεσαν διεθνή προβληματισμό μεταξύ επιστημονικής κοινότητας που από την αρχή είχε αποκλείσει ως αιτία τη λαθροθηρία και τη δηλητηρίαση από άνθρακα. 

Αρχικά, οι τοπικοί αξιωματούχοι απέδωσαν τους θανάτους σε τοξίνες λόγω κλιματικής αλλαγής που παρήγαγαν μικροσκοπικοί οργανισμοί σε νερό και έδαφος και τις οποίες κατανάλωσαν τα θηλαστικά. 

Παρόλα αυτά, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στα νεκρά ζώα αποκάλυψαν πως ο θάνατος προήλθε από ένα βακτήριο, το Bisgaard taxon 45 – έναν ανώνυμο συγγενή του παθογόνου βακτηρίου Pasteurella multocida που προκαλεί στα ζώα πλήθος διαφορετικών ασθενειών. 

Στους ελέφαντες που εξετάστηκαν, εκδηλώθηκε ως σηψαιμία

Ο πληθυσμός των ελεφάντων έχει μειωθεί κατά 144.000 άτομα από το 2007 σε συνολικά 350.000 – μια μείωση της τάξης του 8% ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. 

Οι επιστήμονες, στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, σημειώνουν πως η Pasteurella multocida μέχρι πρότινος δεν είχε συνδεθεί με θανάτους στους πληθυσμούς των ελεφάντων, ωστόσο «ίσως πλέον αποτελεί ένα νέο, συνεχιζόμενο φαινόμενο στην περιοχή». 

«Η σηψαιμία προστίθεται σε μία ήδη μεγάλη λίστα απειλών που σχετίζονται με ασθένειες στους πληθυσμούς των ελεφάντων, όπως η φυματίωση, ο άνθρακας, ο ερπητοϊός των ελεφάντων, ο ιός της εγκεφαλομυοκαρδίτιδας, το “σύνδρομο της χαλαρής προβοσκίδας” (Floppy trunk syndrome – FTS, μια παραλυτική πάθηση)» τονίζεται στην ανακοίνωση των επιστημόνων.

Πηγή: SkyNews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή