Μικρά τα κέρδη της ουκρανικής αντεπίθεσης

Μικρά τα κέρδη της ουκρανικής αντεπίθεσης

Σχεδόν 150 ημέρες μετά την εκκίνηση της αντεπίθεσης των Ουκρανών στα νότια της χώρας, στρατιωτικοί και δυτικοί αναλυτές έχουν φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα: ο στρατός του Κιέβου κέρδισε πολύ λίγα πράγματα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 150 ημέρες μετά την εκκίνηση της αντεπίθεσης των Ουκρανών στα νότια της χώρας, στρατιωτικοί και δυτικοί αναλυτές έχουν φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα: ο στρατός του Κιέβου κέρδισε πολύ λίγα πράγματα και, επιπλέον, δεν προχωρεί άλλο εδώ και καιρό.

Οταν ξεκίνησαν τα πρώτα χτυπήματα, στις 4 Ιουνίου, το ηθικό ήταν ακμαίο και τα όπλα πολλά. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης η Ουκρανία μάζευε άνδρες και υλικό για να πλήξει τις γραμμές του εχθρού κατά μήκος ενός μετώπου σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων. Οπως όμως επιβεβαιώνει η αμερικανική δεξαμενή σκέψης CSIS, οι Ουκρανοί προχώρησαν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, ενώ στις μεγάλες πόλεις που κατέχει η Ρωσία στον Νότο τα εδαφικά κέρδη ήταν της τάξεως των 90 μέτρων την ημέρα.

«Σφιχτή» άμυνα

Σε πέντε μήνες οι Ουκρανοί δεν έχουν κερδίσει παρά 400 χιλιόμετρα. Συνολικά οι Ρώσοι κατέχουν αυτή τη στιγμή το 17% της Ουκρανίας, σε αντίθεση με το σχεδόν ένα τέταρτο της χώρας που κατείχαν το 2022. Οπως αναφέρει η γαλλική Le Monde, φάνηκε γρήγορα πως η οχύρωση των Ρώσων σε αυτό το κομμάτι της ουκρανικής γης ήταν υπερβολικά δύσκολο να «σπάσει». Κατά τη διάρκεια της άνοιξης οι ρωσικές δυνάμεις έσκαψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα χαρακωμάτων, τοποθέτησαν δεκάδες χιλιάδες αντιαρματικές νάρκες και κάλυψαν τα πεδία με τα «δόντια του δράκου» (κώνοι από σκυρόδεμα σχεδιασμένοι να εμποδίζουν την πρόοδο των τεθωρακισμένων οχημάτων). Σύμφωνα με τη CSIS, αυτοί οι μηχανισμοί δεν αναπτύχθηκαν μόνο κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου, αλλά και σε βάθος, σε περιοχές με διείσδυση έως και 500 μέτρα. «Η ρωσική άμυνα είναι εξαιρετική», παραδέχτηκε ένας ανώτερος Γάλλος αξιωματικός.

Η άλλη ανησυχία είναι η περιορισμένη ικανότητα της Ουκρανίας να «αναγεννήσει» τα στρατεύματά της. Ο αριθμός των απωλειών της είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του πολέμου –ούτε οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν τον γνωρίζουν–, αλλά ο αριθμός των στρατιωτών της που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν υπολογίζεται σε πάνω από 200.000, σύμφωνα με τις δυτικές πρωτεύουσες που βρίσκονται πιο κοντά στα ουκρανικά επιχειρησιακά κέντρα. Από 20.000 έως 50.000 στρατιώτες πιστεύεται ότι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ως αποτέλεσμα των τραυματισμών τους. «Η Ουκρανία χάνει πολλούς άνδρες, ιδίως μεταξύ των βετεράνων της, και θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να ανασυγκροτήσει τις ταξιαρχίες της», φοβάται Γάλλος αξιωματικός που πηγαινοέρχεται τακτικά στο Κίεβο. Αν και έχει χάσει περισσότερο προσωπικό –από 390.000 έως 480.000 νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας–, η Ρωσία διαθέτει μια τεράστια «δεξαμενή» η οποία προσώρας απέχει πολύ από το να εξαντληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT