Ε.Ε.: Καμία πρόοδος από τις χωριστές συναντήσεις με Βούτσιτς και Κούρτι για το Κόσοβο

Ε.Ε.: Καμία πρόοδος από τις χωριστές συναντήσεις με Βούτσιτς και Κούρτι για το Κόσοβο

«Ο Βούτσιτς και ο Κούρτι δεν ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν σε μια νέα ευρωπαϊκή πρόταση», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στις χωριστές συναντήσεις που είχαν χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι με την ηγεσία της Ε.Ε. και ηγέτες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Ο Βούτσιτς και ο Κούρτι δεν ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν σε μια νέα ευρωπαϊκή πρόταση για την Ενωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία χωρίς αμοιβαίες προϋποθέσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας. Σήμερα όμως, δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είχαν ξεχωριστή συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να αποδεχθεί τη συμφωνία για τη σύσταση των δήμων με σερβική πλειοψηφία, αλλά όχι και διατάξεις που υποδηλώνουν την de jure ή de facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Είμαι έτοιμος να υπογράψω ό,τι θέλετε, από όλα όσα πρέπει να εκπληρώσουμε, εκτός από την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου. Αυτά, όχι, όλα τα άλλα ναι», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι έθεσε ως όρο για να αποδεχθεί της σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων να υπογραφεί μια συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων στη βάση της ευρωπαϊκής πρότασης όπως παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Οχρίδα. Στο ανακοινωθέν της κυβέρνησης του Κοσόβου αναφέρεται ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή