O «βασιλιάς» των crypto παραδέχεται λάθη αλλά «όχι απάτες» κατά τη δίκη του

O «βασιλιάς» των crypto παραδέχεται λάθη αλλά «όχι απάτες» κατά τη δίκη του

Ο «γκουρού» των κρυπτονομισμάτων κατηγορείται από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για πολυετές σχέδιο εξαπάτησης επενδυτών, στο οποίο χάθηκαν πάνω από 1,8 δισ. δολάρια

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ παραδέχθηκε ότι έκανε «μια σειρά από λάθη» όταν διηύθυνε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, αλλά αρνήθηκε ότι εξαπάτησε τους πελάτες του, καθώς ανέβηκε στο εδώλιο ενώπιον ενόρκων της Νέας Υόρκης.

Αφού ορκίστηκε λίγο πριν από τις 10 π.μ. τοπική ώρα, ο Μπάνκμαν-Φριντ εξήγησε ότι πίστευε ότι «θα μπορούσε να δημιουργήσει το καλύτερο προϊόν στην αγορά». Οταν ρωτήθηκε αν αυτή η φιλοδοξία υλοποιήθηκε, ο 31χρονος υποστήριξε ότι η FTX «είχε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι πληγώθηκαν» όταν η επιχείρηση κατέρρευσε τον περασμένο Νοέμβριο με μια τρύπα 8 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της.

«Εκανα μια σειρά από μικρά λάθη και μια σειρά από μεγαλύτερα λάθη», δήλωσε για τη διαχείριση της FTX. Πρόσθεσε ότι «μακράν το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι δεν είχαμε ειδική ομάδα διαχείρισης κινδύνων… και υπήρξαν σημαντικές παραλείψεις».

Φορώντας γκρι κοστούμι και μοβ γραβάτα, ο Μπάνκμαν-Φριντ μίλησε ήρεμα στους ενόρκους για την ίδρυση των δύο εταιρειών του –της FTX και μιας άλλης εταιρείας συναλλαγών, της Alameda Research– με φίλους του από το MIT και πρώην συναδέλφους του στην εταιρεία συναλλαγών Jane Street Capital της Νέας Υόρκης.

Ο 31χρονος Mπάνκμαν-Φριντ κατηγορείται ότι διέπραξε απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ειδικότερα, κατηγορείται πως υπεξαίρεσε κεφάλαια από τις καταθέσεις των πελατών του, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια, αγορές ακινήτων, πολιτικές δωρεές, αλλά και να ενισχύσει το hedge fund του ομίλου, Alameda Research. 

Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Μπάνκμαν-Φριντ άντλησε πάνω από 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές και απέκρυψε την έκταση των σχέσεων ανάμεσα στην FTX και την Alameda Research, την οποία ο ίδιος είχε ιδρύσει. Υπενθυμίζεται ότι ο άλλοτε πανίσχυρος δισεκατομμυριούχος συνελήφθη στις Μπαχάμες.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT