Ρωσία: Ουκρανικό drone συνετρίβη σε ρωσική εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων

Ρωσία: Ουκρανικό drone συνετρίβη σε ρωσική εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων

«Η Ουκρανία πρέπει να γνώριζε ότι οι ενέργειές της θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή πλήρους κλίμακας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανικό μη στελεχωμένο αεροσκάφος συνετρίβη σε εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, προκαλώντας ζημιές στους τοίχους του, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο, καλώντας άλλες κυβερνήσεις να καταδικάσουν το Κίεβο.

«Η Ουκρανία πρέπει να γνώριζε ότι οι ενέργειές της θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή πλήρους κλίμακας», ανέφερε η δήλωση του υπουργείου.

«Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να καταδικάσουν σθεναρά τις βάρβαρες ενέργειες του Κιέβου, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτες συνέπειες», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέτρεψε επίθεση με drones και δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι έκρηξη κατέστρεψε την πρόσοψη μιας αποθήκης όπου αποθηκεύονταν πυρηνικά απόβλητα.

Η Ζαχάροβα είπε ότι ένα μη στελεχωμένο αεροσκάφος γεμάτο εκρηκτικά κατέστρεψε τους τοίχους της εγκατάστασης πυρηνικών αποβλήτων, ενώ άλλα δύο είχαν χτυπήσει διοικητικό κτιριακό συγκρότημα.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα drones που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στον πυρηνικό σταθμό χρησιμοποιούσαν εξαρτήματα που προμηθεύουν δυτικές χώρες», είπε η Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι μια τέτοια επίθεση πρέπει να είχε την άδεια ενδεχομένως των συμμάχων της Ουκρανίας είτε να είχε διαταχθεί από αυτούς.

Εκπρόσωποι του εργοστασίου στο Κουρσκ δήλωσαν μετά την επίθεση πως δεν υπήρξαν θύματα και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας και οι λειτουργίες της μονάδας ήταν φυσιολογικά.

Η Ουκρανία εν γένει αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της ρωσικής επικράτειας.

Το περιστατικό της Πέμπτης το βράδυ σημειώθηκε μία ημέρα αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι επίθεση με ρωσικό drone στα δυτικά της Ουκρανίας πιθανότατα είχε στόχο τον πυρηνικό σταθμό της περιοχής.

Η υπηρεσία επιτήρησης των πυρηνικών του ΟΗΕ είπε ότι η επίθεση κατέστρεψε «πολλά παράθυρα» στην τοποθεσία, αλλά δεν επηρέασε τις λειτουργίες του ουκρανικού εργοστασίου ή τη σύνδεσή του με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT