Υπ. Αμυνας Ρωσίας: Οι ΗΠΑ επιθυμούν εξαγωγή της διαμάχης από την Ουκρανία στην Ασία

Υπ. Αμυνας Ρωσίας: Οι ΗΠΑ επιθυμούν εξαγωγή της διαμάχης από την Ουκρανία στην Ασία

Ισχυρίστηκε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ προωθούν έναν αγώνα δρόμου εξοπλισμών στην περιοχή

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Δύση θέλει να επεκτείνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ανέφεραν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα σχόλια που έγιναν σε αμυντικό φόρουμ του Πεκίνου τη Δευτέρα.

Μιλώντας στο Xiangshan Forum, τη μεγαλύτερη εκδήλωση στρατιωτικής διπλωματίας της Κίνας, ο κ. Σοϊγκού είπε ότι το ΝΑΤΟ συγκαλύπτει μια συσσώρευση δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με μια «επιδεικτική επιθυμία για διάλογο», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο κ. Σοϊγκού είπε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ προωθούν έναν αγώνα δρόμου εξοπλισμών στην περιοχή, αυξάνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία και τη συχνότητα και την κλίμακα των στρατιωτικών ασκήσεων εκεί.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τις ανταλλαγές πληροφοριών με το Τόκιο και τη Σεούλ για εκτοξεύσεις πυραύλων για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα, είπε ο κ. Σοϊγκού. Κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές ως δικαιολογία για «ανθρωπιστικές παρεμβάσεις».

Ο κ. Σοϊγκού είπε ότι η εμφάνιση νέων μπλοκ ασφαλείας όπως το Quad και το AUKUS υπονόμευσε τον ρόλο της Ενωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τις προσπάθειες για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, είπε, η κίνηση της Ρωσίας να ανακαλέσει την επικύρωση της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών δεν σήμαινε το τέλος της συμφωνίας και η Ρωσία δεν μείωσε το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Επιδιώκουμε μόνο να αποκαταστήσουμε την ισοτιμία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν έχουν επικυρώσει αυτή τη συνθήκη», δήλωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Δεν μιλάμε για την καταστροφή του».

Πηγή: TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή