Η Ε.Ε. θέλει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στην Αίγυπτο

Η Ε.Ε. θέλει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στην Αίγυπτο

Η κίνηση αποτελεί μέρος της συμφωνίας στήριξης στο Κάιρο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοπεύει να προμηθεύσει σιτηρά και λιπάσματα από την Ουκρανία την Αίγυπτο ως μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Καΐρου για τον περιορισμό της μετανάστευσης και την παροχή οικονομικής υποστήριξης σε σχέση με την επιδείνωση της σύγκρουσης Παλαιστινίων – Ισραηλινών, αναφέρουν σήμερα Δευτέρα οι Financial Times.

Σύμφωνα με όσα γράφει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα, το προσχέδιο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να περιλαμβάνει μια διάταξη «για την εισαγωγή προϊόντων διατροφής, η οποία ήταν ο κύριος παράγοντας οικονομικού κινδύνου για την Αίγυπτο, με 111 εκατομμύρια πληθυσμό, ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στα βορειοανατολικά της σύνορα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη δυνατότητα χρήσης διαδρόμων, που δημιουργήθηκαν για εξαγωγές από την Ουκρανία, με σκοπό την παράδοση αγροτικών προϊόντων στην Αίγυπτο. Αξιωματούχοι συνεργάζονταν με το Κίεβο για να κάνουν κάτι «εξαιρετικά επωφελές» για το Κάιρο, είπε ο κ. Μισέλ.

Ωστόσο, η διμερής συμφωνία, σύμφωνα με τους FT, δεν θα αναφέρει τη μετανάστευση από τη Λωρίδα της Γάζας. Το Κάιρο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί πρόσφυγες από τον θύλακο.

Οι αιγυπτιακές Αρχές έχουν καταστήσει σαφές στην Ε.Ε. ότι είναι πρόθυμες να επιτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα υπό ορισμένες συνθήκες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν σε άτομα που δεν έχουν διπλή υπηκοότητα να φύγουν από τη Γάζα για την Αίγυπτο.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή