Πόσων χρόνων ήταν τελικά ο Μπόμπι, ο «γηραιότερος σκύλος στον κόσμο»;

Πόσων χρόνων ήταν τελικά ο Μπόμπι, ο «γηραιότερος σκύλος στον κόσμο»;

Ο Μπόμπι αναγνωρίστηκε ως ο «μαθουσάλας των σκύλων» μόλις φέτος τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι επιστήμονες αμφισβητούν τη δηλωμένη ηλικία του, υποστηρίζοντας πως βιολογικά ένας σκύλος δεν μπορεί να φτάσει τα 31 χρόνια.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To αρχικό δέος για τον θάνατο του γηραιότερου σκύλου που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, μετατράπηκε σε σκεπτικισμό, με τους επιστήμονες να αναρωτιούνται αν είναι βιολογικά εφικτό για ένα σκυλί να ζήσει έως την ηλικία των 31 ετών, που αντιστοιχούν σε 200 ανθρώπινα χρόνια. 

Τώρα τα ρεκόρ Γκίνες ανακοίνωσαν πως διερευνούν την ορθότητα του ισχυρισμού πως ο Μπόμπι πέθανε σε ηλικία 31 χρόνων και 165 ημερών. 

Παρότι η ηλικία του πορτογαλέζικου μαστίφ ήταν καταχωρημένη στα εθνικά μητρώα, επρόκειτο για δεδομένο που βασίζεται στην πιστοποίηση και μόνο του ιδιοκτήτη του ζώου, υποστηρίζουν οι κτηνίατροι. Επιπλέον, οι γενετικές εξετάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί, πράγματι επιβεβαίωναν το προχωρημένο της ηλικίας του, αλλά όχι τα ακριβή χρόνια του Μπόμπι. 

Πέραν των βιολογικών ενστάσεων, όμως, οι πιο παρατηρητικοί του διαδικτύου κατήγγειλαν πως σε φωτογραφίες του 1999 ο Μπόμπι φαίνεται να έχει διαφορετικού χρώματος πατούσες από τον σκύλο που πέθανε στην Πορτογαλία στις 21 Οκτωβρίου.

«Είμαστε ενήμεροι για τα ερωτήματα αναφορικά με την ηλικία του Μπόμπι και το διερευνούμε» ανακοίνωσε στον Guardian ο εκπρόσωπος των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες. 

Πόσων χρόνων ήταν τελικά ο Μπόμπι, ο «γηραιότερος σκύλος στον κόσμο»;-1
AP Photo/ Jorge Jeronimo

«Ούτε ένας από τους συναδέλφους μου κτηνιάτρους δεν πιστεύει πως ο Μπόμπι ήταν όντως 31 ετών» σημειώνει ο Ντάνι Τσάμπερς, κτηνίατρος ο ίδιος και μέλος του συμβουλίου του Royal College of Veterinary Surgeons, αναφερόμενος στα 18.000 μέλη του ρυθμιστικού φορέα της Βρετανίας. 

«Αυτό είναι το αντίστοιχο μιας ανθρώπινης ηλικίας 200 ετών που, βάσει των σημερινών ιατρικών δεδομένων, είναι εντελώς απίθανη. Οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί απαιτούν και εντυπωσιακές αποδείξεις και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την ηλικία του σκύλου» λέει ο ίδιος.

Από την άλλη, ο Άντριου Νάιτ, ομότιμος καθητητής, αντιτείνει πως στην ιστορία «έχουν καταγραφεί κάποιοι υπέργηροι σκύλοι» και θα ήταν χρήσιμο να συγκριθεί ο Μπόμπι με άλλα γηραιά σκυλιά. 

Ο Μπόμπι αναγνωρίστηκε ως ο «μαθουσάλας των σκύλων» μόλις φέτος τον Φεβρουάριο, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε από το 1939 ένας αυστραλέζικος ποιμενικός, που πέθανε σε ηλικία 29 ετών και 5 μηνών.

Η ράτσα του έχει προσδόκιμο ζωής 12-14 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του, ο Λεονέλ Κόστα, απέδωσε τη μακροβιότητά του σε διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα ότι έζησε μια γαλήνια ζωή στην εξοχή, δεν τον έδεσε ποτέ με αλυσίδα, δεν του φόρεσε ποτέ λουρί και έτρωγε πάντα «ανθρώπινο φαγητό».

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή