Βενεζουέλα: Δικαστήριο δεν αναγνώρισε τις εκλογές της αντιπολίτευσης

Βενεζουέλα: Δικαστήριο δεν αναγνώρισε τις εκλογές της αντιπολίτευσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών της αντιπολίτευσης, παρά την συμφωνία που υπήρξε με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών της αντιπολίτευσης, παρά την συμφωνία που υπήρξε με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η απόφαση μπορεί να έχει συνέπειες για το Καράκας καθώς οι ΗΠΑ ανακάλεσαν ορισμένες κυρώσεις σε αντάλλαγμα για την εκλογική συμφωνία. 

Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα εκλογική συμφωνία, που επιτρέπει σε κάθε πλευρά να επιλέξει τον υποψήφιό της σύμφωνα με τους εσωτερικούς της κανόνες. Οι ΗΠΑ, που χαλάρωσαν σε γενικές γραμμές τις κυρώσεις στο πετρέλαιο και στο αέριο καθώς και τα ομόλογα από τη Βενεζουέλα σε απάντηση για τη συμφωνία, έχουν πει πως ο Μαδούρο έχει διορία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να αρχίσει να αποσύρει τις απαγορεύσεις εις βάρος της αντιπολίτευσης και να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και Αμερικανούς που «κρατούνται άδικα».

Αν και πέντε κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, η κυβέρνηση Μαδούρο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υποψήφιοι εις βάρος των οποίων ισχύουν απαγορεύσεις δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές του 2024. Η αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζει πως οι απαγορεύσεις είναι παράνομες, ήταν επιφυλακτική για το τι θα έκανε αν η Μαρία Ματσάδο κερδίσει τις προκριματικές εκλογές αλλά δεν μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές το 2024. Η Ματσάδο έχει δηλώσει πως θα μπορούσε να πιέσει τις εκλογικές αρχές να την αφήσουν να υποβάλει υποψηφιότητα, ενώ άλλοι έχουν πει πως θα χρειαζόταν να βρεθεί αντικαταστάτης. «Ελαβα την εντολή και αποδέχομαι τη δέσμευση να την υλοποιήσω», διακήρυξε η Ματσάδο.

Ο πρόεδρος της χώρας βρίσκεται στον θώκο από το 2013 κι ενώ επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι προθέσεις του, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα θελήσει να παραμείνει στην εξουσία. Τα περισσότερα κόμματα είχαν μποϊκοτάρει τις τελευταίες προεδρικές εκλογές αφότου οι υποψήφιοί τους φυλακίστηκαν ή αποκλείστηκαν από τη διαδικασία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή