Ξεκάθαρο μήνυμα από Φον ντερ Λάιεν σε Σκόπια – Πρίστινα

Ξεκάθαρο μήνυμα από Φον ντερ Λάιεν σε Σκόπια – Πρίστινα

«Το Κόσοβο πρέπει να αναγνωρίσει το προσχέδιο συμφωνίας για την Ενωση Σερβικών Δήμων, ενώ η Σερβία να αποδεχθεί ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσόβου», είπε η πρόεδρος της Ε.Ε.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας για τα Δυτικά Βαλκάνια και ανησυχιών ότι λόγω της τρέχουσας αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή, η περιοχή θα περάσει σε «δεύτερη μοίρα» στις προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιεί από την Κυριακή περιοδεία στις πρωτεύουσες της περιοχής, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από τη δημοσίευση των ετήσιων εκθέσεων προόδου για καθεμιά ξεχωριστά, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Πέρα από τα συνηθισμένα «ευχολόγια» στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας τους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή τη φορά, παρουσίασε σε Σκόπια και Πρίστινα –πρώτους σταθμούς της περιοδείας της– αναπτυξιακό σχέδιο ύψους 6 δισ. ευρώ με άμεση εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καλώντας τες να αδράξουν «το παράθυρο ευκαιρίας» για τη διεύρυνση της Ε.Ε. και να εργαστούν, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες των κρατών-μελών του «μπλοκ». Εκτός από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που η ίδια κατονόμασε ως αντιμετώπιση διαφθοράς, βελτίωση δημόσιας διοίκησης και οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε να εξασφαλιστούν «επενδύσεις», τόσο η Βόρεια Μακεδονία όσο και το Κόσοβο καλούνται να υπερκεράσουν σημαντικά «εμπόδια» στην ευρωπαϊκή πορεία τους. Η πρώτη, θα πρέπει σύντομα να αναθεωρήσει το σύνταγμά της, ώστε να αναγνωρίσει βουλγαρική μειονότητα, έχοντας αντιμετωπίσει επί δύο χρόνια «βέτο» από τη Βουλγαρία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, λόγω ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών με τη Σόφια.

Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, που παραμένει «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών, η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε, πάντως, ξεκάθαρο «πόντο» στήριξης στα Σκόπια με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ τονίζοντας: «Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε, εσάς και την ξεχωριστή ταυτότητα και γλώσσα σας, τη μακεδονική γλώσσα».

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στις σχέσεις Κοσόβου – Σερβίας, μετά τον νέο αποτυχημένο γύρο επαφών των ηγεσιών των δύο χωρών με ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, χθες στην Πρίστινα η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα και στις δύο πλευρές. «Το Κόσοβο θα πρέπει να αναγνωρίσει το προσχέδιο συμφωνίας για την Ενωση Σερβικών Δήμων (ASM), ενώ η Σερβία να αποδεχθεί ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσόβου», υπογράμμισε στη βάση του νέου σχεδίου, που παρουσιάστηκε στις δύο πλευρές την Πέμπτη, ενώ προσέθεσε ότι «ο διάλογος (σ.σ. Βελιγραδίου – Πρίστινας) είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε μπροστά». Εξάλλου, υπενθύμισε την πρόσφατη απόφαση για απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες από την 1η Ιανουαρίου στην Ε.Ε. αποδίδοντας αυτό το «δώρο» στη «σκληρή δουλειά ετών εκ μέρους του Κοσόβου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή