Νταγκεστάν: Τι φανερώνουν οι αντισημιτικές επιθέσεις για τη Ρωσία του Πούτιν

Νταγκεστάν: Τι φανερώνουν οι αντισημιτικές επιθέσεις για τη Ρωσία του Πούτιν

Το αφήγημα της «αποναζιστικοποίησης» γυρίζει μπούμερανγκ κατά της ρωσικής ηγεσίας, η οποία καλείται τώρα να διαχειρισθεί «εκρήξεις» αντισημιτισμού εντός των ρωσικών συνόρων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν εισέβαλε στρατιωτικά στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος το έκανε χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον στόχο της «αποναζιστικοποίησης».

Σχεδόν δύο χρόνια μετά ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται πια αντιμέτωπος με το χειρότερο κύμα αντισημιτικής βίας που έχει ζήσει η Ρωσία εδώ και πάνω από έναν αιώνα, όπως αναφέρουν οι Μαχ Σέντον και Πολίνα Ιβάνοβα, ανταποκριτές των Financial Times σε Λετονία και Γερμανία αντίστοιχα.

Οι βίαιες σκηνές που σημειώθηκαν στον Βόρειο Καύκασο το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ένα εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε σε αεροδρόμιο στο Νταγκεστάν αναζητώντας Ισραηλινούς επιβάτες, θυμίζουν τις διώξεις κατά των Εβραίων που είχαν στιγματίσει την τσαρική εποχή.

Σύμφωνα με τις αναφορές στον Τύπο, οργισμένα πλήθη εισέβαλαν στο αεροδρόμιο αλλά και σε ένα ξενοδοχείο στο Νταγκεστάν το περασμένο Σαββατοκύριακο αναζητώντας Ισραηλινούς, και πυρπόλησαν ένα υπό ανέγερση εβραϊκό κέντρο στη γειτονική του Νταγκεστάν Δημοκρατία της Καμπαρντίνο-Μπαλκάριας.  

Το Κρεμλίνο έσπευσε, από την πλευρά του, να αποδώσει τα έκτροπα σε «εξωτερικές παρεμβάσεις» και σε ΨΕΠ (ψυχολογικές επιχειρήσεις κυρίως πληροφοριακού/προπαγανδιστικού χαρακτήρα που δημιουργούν «κλίμα»), προερχόμενες από την Ουκρανία και τη Δύση, που στόχο είχαν να διχάσουν τη ρωσική κοινωνία και να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ωστόσο, απορρίπτοντας το επίσημο ρωσικό αφήγημα, ότι ο αντισημιτισμός «ανθεί» επί του παρόντος σε περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με την ίδια τη ρωσική κοινωνία αλλά και με κάποιες από τις επιλογές της ρωσικής ηγεσίας.   

Περιοχές με μουσουλμανική πλειονότητα, όπως είναι εκείνη του Νταγκεστάν στην Κασπία, καλούνται να διαχειρισθούν, εδώ και καιρό, κύματα κοινωνικής δυσαρέσκειας, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποδέχθηκε προ ημερών επί ρωσικού εδάφους αντιπροσωπεία της οργάνωσης Χαμάς, μαχητές της οποίας εξαπέλυσαν τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά Ισραηλινών αμάχων.  

Υπενθυμίζονται, παράλληλα, και οι προκλητικές σε βάρος του Ισραήλ δηλώσεις που είχε κάνει πέρυσι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τον «Εβραίο Χίτλερ» και τους «πιο ένθερμους αντισημίτες» που «είναι συνήθως Εβραίοι»…

Το Νταγκεστάν ειδικότερα ξεχωρίζει ως μία από τις φτωχότερες και τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ρωσίας και έχει ζήσει τις δικές του ισλαμιστικές «εξεγέρσεις» τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Οταν μάλιστα οι ρωσικές Αρχές άρχισαν πέρυσι να καλούν εφέδρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, στην εν λόγω περιοχή πολλοί είχαν αντιδράσει με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το υποβαθμισμένο Νταγκεστάν είναι όμως παράλληλα και μια περιοχή ευεπίφορη σε θεωρίες συνωμοσίας. Τα επεισόδια των περασμένων ημερών λέγεται, για παράδειγμα, ότι ίσως να οφείλονται εκτός των άλλων και στις ανυπόστατες φήμες που κυκλοφόρησαν περί μαζικής μετακίνησης Εβραίων σε περιοχές του Καυκάσου λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT