Στα πρόθυρα ύφεσης η οικονομία της Ευρωζώνης

Στα πρόθυρα ύφεσης η οικονομία της Ευρωζώνης

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ευρωζώνη δυσκολεύεται», εκτίμησε ο Τζακ Αλεν-Ρέινολντς, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην Capital Economics

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ύφεση κινδυνεύει να βρεθεί η οικονομία της Ευρωζώνης μέσα στο 2023 καθώς τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat έδειξαν ότι η ανάπτυξη συρρικνώθηκε ελαφρά κατά το τρίτο οικονομικό τρίμηνο. 

Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Η πτώση έρχεται καθώς το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου υπήρξε ανάπτυξη 0,2%. Το ΑΕΠ είχε παραμείνει στάσιμο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ευρωζώνη δυσκολεύεται. Εχει αναπτυχθεί μόνο κατά 0,1% το τελευταίο έτος και οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν σταθερά ότι η δραστηριότητα θα μειωθεί στις αρχές [του τέταρτου τριμήνου]», εκτίμησε ο Τζακ Αλεν-Ρέινολντς, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην Capital Economics. Η οικονομία, πρόσθεσε ο ειδικός, «θα παραμείνει υποτονική είτε η Ευρωζώνη υποστεί τεχνική ύφεση είτε όχι». 

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 3% για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. «Η μείωση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ισχυρή αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων τον Οκτώβριο του 2022 δεν επαναλήφθηκε φέτος», δήλωσε ο Κρίστοφ Βέιλ, ανώτερος οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank.

Η σημαντική αυτή υποχώρηση του πληθωρισμού αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις υψηλές τιμές. Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα την περασμένη εβδομάδα, τερματίζοντας ένα σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT