Σφοδρό ισραηλινό πλήγμα στην Τζαμπαλίγια – Νεκρός διοικητής της Χαμάς

Σφοδρό ισραηλινό πλήγμα στην Τζαμπαλίγια – Νεκρός διοικητής της Χαμάς

Συνεχίστηκαν για 25η μέρα οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς στη Γάζα, καθώς τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα προχώρησαν προς την κύρια πόλη του θυλάκου από δύο κατευθύνσεις.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς και η διάλυση της υποδομής της στην περιοχή Τζαμπάγια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας ύστερα από αεροπορικές επιδρομές, σημάδεψαν την 25η μέρα από την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 Ισραηλινούς.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, τονίζοντας ότι είχε στόχο έναν ανώτατο διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραήμ Μπιάρι, ο οποίος θεωρείτο ένας από τους υπεύθυνους για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ο βομβαρδισμός, του οποίου ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, κατέστρεψε «τουλάχιστον 20 κτίρια» στον προσφυγικό καταυλισμό.

«Η εξόντωση του διοικητή της Χαμάς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης για την καταπολέμηση τρομοκρατών και υποδομών τους, που ανήκουν στο κεντρικό τάγμα της Τζαμπαλίγια, το οποίο είχε αναλάβει τον έλεγχο πολιτικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στη διοίκηση και τον έλεγχο της Χαμάς στην περιοχή, καθώς και στην ικανότητά της να διευθύνει τις επιθέσεις της κατά Ισραηλινών στρατιωτών που επιχειρούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε ο ίδιος

Την ίδια ώρα, οι σκληρές μάχες συνεχίστηκαν αδιάκοπα με πλήγματα στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς. Οι πύραυλοι της Χαμάς στόχευαν το βόρειο και το νότιο Ισραήλ καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σε σοβαρή κατάσταση, έπειτα από πυρά κατά της πόλης Ασντόντ.

Επιπρόσθετα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τρομοκράτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο στρατός έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα, τις ηλικές των δύο νεκρών (20 ετών) και την μονάδα στην οποία υπηρετούσαν.

Με φόντο τα παραπάνω, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σημείωσαν «σημαντικά» επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας όμως ότι «πληρώνουν βαρύ τίμημα».

«Είμαστε στο 3ο στάδιο του πολέμου»

Το Ισραήλ βρίσκεται στο τρίτο στάδιο των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζάχι Χανέγκμπι.

Οπως είπε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης του Τύπου, το πρώτο στάδιο του πολέμου, με στόχο να περιοριστεί η επίθεση της Χαμάς (εννοεί την εισβολή των μελών της τρομοκρατικής ομάδας στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου) και να εκκαθαριστεί το νότιο Ισραήλ από τρομοκράτες, έχει τελειώσει, όπως και το δεύτερο στάδιο, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν χτυπήματα «με ακρίβεια, μέσω αξιοποίησης πληροφοριών, προς όλα τα εχθρικά συστήματα από τον αέρα, τη στεριά και τη θάλασσα». Το τρίτο και τρέχον στάδιο είναι η χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενος στη στάση του Ισραήλ στο μέτωπο του Λιβάνου, ο Χανέγκμπι τη χαρακτήρισε αμυντική καθώς η χώρα δεν επιθυμεί να εξουθενώσει τις δυνάμεις της την ώρα που ο στρατός εστιάζει στη διεξαγωγή του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαμάς: Θα απελευθερώσει ξένους ομήρους «τις επόμενες ημέρες»

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Αμπού Ουμπέιντα, δήλωσε ότι η οργάνωση σχεδιάζει να απελευθερώσει «ορισμένο αριθμό» ομήρων που δεν κατέχουν ισραηλινά διαβατήρια αφού «δεν θέλουμε να τους κρατήσουμε στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Αμπού Ουμπέιντα μίλησε επίσης για τη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού και την είδηση ότι χθες απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας η γυναίκα στρατιωτικός, Ορι Μεγκίντις, την οποία είχε απαγάγει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η όμηρος δεν κρατούνταν από τη Χαμάς: «Ισως την κρατούσαν ιδιώτες», είπε, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ δεν έφτασε ποτέ σε κανέναν από τους αιχμαλώτους που κρατούσε η Χαμάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή