Οι γκάφες του Τραμπ και το ζήτημα της ηλικίας

Οι γκάφες του Τραμπ και το ζήτημα της ηλικίας

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ μπερδεύει πρόσωπα και καταστάσεις, αποδυναμώνοντας την κριτική για τον Μπάιντεν

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο «νούμερο» που έχει ενσωματώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ομιλίες του είναι μια κωμική μίμηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν που σκοπό έχει να κοροϊδέψει την ηλικία του. Παριστάνει ότι χαιρετάει αόρατους ανθρώπους. Μπερδεύει τα βήματά του και πλανάται στη σκηνή σαν χαμένος. Ωστόσο, οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του τέως προέδρου περιέχουν και λιγότερο ηθελημένες γκάφες. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ έχει καλέσει τους οπαδούς του να μην ψηφίσουν στις εκλογές και έχει ισχυριστεί πως έχει κερδίσει σε εκλογική αναμέτρηση τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ομιλία που έδωσε το Σάββατο αναφέρθηκε στη Χαμάς ως «χούμους» και επαίνεσε την οργανωτική ικανότητα της Χεζμπολάχ, παρουσιάζοντας μια αμφιβόλου αξιοπιστίας ερμηνεία των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, η οποία κατέληξε σε μια δριμεία κριτική εις βάρος του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη διαχείριση που κάνει η κυβέρνησή του σε φλέγοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Επιπλέον επέπληξε τον Νετανιάχου για την ανετοιμότητα του Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αν και οι δυο τους είχαν καλή σχέση στο παρελθόν, ο Τραμπ φαίνεται πως «έχει γυρίσει την πλάτη» στον Ισραηλινό ηγέτη έπειτα από τα δημόσια συγχαρητήρια που έδωσε στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις εκλογές του 2020, αποτέλεσμα που ο Τραμπ αμφισβητεί έως και σήμερα. «Είναι ένας διαφορετικός Τραμπ από εκείνον του 2015 και του 2016 – έχει χάσει τον έλεγχο», δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις που ανταγωνίζεται τον Τραμπ για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Τότε ήταν σε καλή φόρμα, μιλούσε και βομβάρδιζε τη χώρα. Τώρα είναι ένας άλλος άνθρωπος. Κι είναι λυπηρό να το βλέπεις», πρόσθεσε.

Γιατί κάνει λάθη

Την προηγούμενη εβδομάδα, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο Νιου Χαμσάιρ, ο Τραμπ μίλησε για τις ηγετικές ικανότητες του Βίκτορ Ορμπαν, του ακροδεξιού Ούγγρου ηγέτη, όμως αναφέρθηκε σε αυτόν ως «ηγέτη της Τουρκίας». Δεν είναι, φυσικά, γνωστό εάν αυτά τα λάθη συμβαίνουν λόγω ηλικίας, όμως ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από αυτό.

Αναφέρθηκε στη Χαμάς ως «χούμους» και μιλώντας για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπαν τον αποκάλεσε ηγέτη της Τουρκίας.

Ο Μπάιντεν, παππούς επτά παιδιών, είναι 80 ετών. Ο Τραμπ, με τα δέκα εγγόνια, είναι 77. Παρά το γεγονός ότι μόνο λίγα χρόνια χωρίζουν τους δύο άνδρες, οι ψηφοφόροι δίνουν μεγάλο βάρος σε αυτή τη διαφορά. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι σχεδόν οι δύο στους τρεις Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν πως ο Μπάιντεν είναι υπερβολικά μεγάλος για να αναλάβει μια δεύτερη τετραετία, ενώ λιγότεροι από τους μισούς πιστεύουν το ίδιο για τον Τραμπ. Εάν αυτή η «ψαλίδα» στη δημόσια γνώμη αρχίσει να κλείνει, ο Τραμπ είναι αυτός που θα βγει χαμένος.

Σύμφωνα με έρευνα του Αυγούστου από το Associated Press – NORC Center for Public Affairs Research, το 43% των Αμερικανών ψηφοφόρων δήλωσε ότι και οι δύο άνδρες είναι «πολύ μεγάλοι για να υπηρετήσουν αποτελεσματικά άλλη μία τετραετή θητεία ως πρόεδροι». Μεταξύ αυτών των ψηφοφόρων, το 61% δήλωσε ότι σκοπεύει να ψηφίσει τον Μπάιντεν, σε σύγκριση με το 13% που δήλωσε πως θα στηρίξει τον Τραμπ. Ακόμη και οι αντίπαλοι του Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα, πάντως, ανοίγουν δειλά δειλά το ζήτημα της ηλικίας του τέως προέδρου, ο οποίος έχει διατηρήσει μια ακλόνητη επιρροή στο κόμμα παρά τη σειρά εκλογικών και πολιτικών αποτυχιών. Η Νίκι Χέιλι, 51 ετών και πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, άνοιξε την προεκλογική ομιλία της λέγοντας πως κρίνει ότι οι υποψήφιοι άνω των 75 ετών θα ήταν απαραίτητο να περνούν από τεστ που να ελέγχουν την ψυχική υγεία τους προτού ζητήσουν την ψήφο των μελών ενός κόμματος, πολλώ δε μάλλον του λαού της χώρας.

Το Σάββατο, η Χέιλι επιτέθηκε ευθέως στον Τραμπ σχετικά με τα σχόλια του τελευταίου υπέρ της Χεζμπολάχ και κατά του Νετανιάχου. Σε ομιλία που έδωσε σε μια ομάδα Εβραίων ευεργετών του κόμματος στο Λας Βέγκας, η Χέιλι δήλωσε πως ο Τραμπ έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει πλέον την ικανότητα να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. «Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω», πρόσθεσε με ένα παιγνιώδες χαμόγελο, «ότι εγώ, με όλο τον σεβασμό, δεν μπερδεύω τα λόγια μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή